Uniunea Europeană forţează Serbia să adopte SANCŢIUNI împotriva Rusiei

Serbia este obligată să adopte sancţiuni la adresa Rusiei dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE), a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în ajunul vizitei sale la Belgrad, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

20 nov. 2014, 07:43
Uniunea Europeană forţează Serbia să adopte SANCŢIUNI împotriva Rusiei

‘Serbia s-a obligat juridic, în cadrul negocierilor pentru aderare, să-şi pună de acord poziţia cu UE pe marginea unor probleme dificile, cum sunt şi sancţiunile la adresa Rusiei. Este foarte important şi aşteptăm de la Belgrad respectarea acestei obligaţii’, a declarat Hahn, într-un interviu publicat joi în cotidianul belgrădean Vecernie Novosti.

Comisarul european a declarat că înţelege relaţiile istorice care există între Serbia şi Rusia, iar UE ‘nu obligă Belgradul să facă o alegere simplă’, dar Belgradul este cel care şi-a proclamat drept scop strategic aderarea la UE.

‘Ţara voastră şi-a proclamat aderarea la UE drept obiectiv strategic cheie, pe care premierul Aleksandar Vucic l-a confirmat în timpul recentei vizite a preşedintelui Putin în Serbia. Aşteptăm de la reprezentanţii autorităţilor voastre să continue să-şi demonstreze apartenenţa la acest obiectiv strategic cheie de aderare la UE’, a declarat comisarul european.

Citeşte şi Serbia nu îşi strică bunele relaţii cu Rusia de dragul Uniunii Europene. Se vor MENŢINE şi după aderare

Joi, 20 noiembrie, Johannes Hahn va desfăşura o vizită în Serbia, care a primit statutul de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Potrivit RIA Novosti, marţea trecută comisarul european a făcut în faţa jurnaliştilor de la Bruxelles o declaraţie oarecum opusă, afirmând că membrii Comisiei Europene (CE) nu condiţionează mersul negocierilor privind aderarea Serbiei la UE de ralierea Belgradului la sancţiunile împotriva Rusiei.

La acea dată Hahn a subliniat că Serbia este un ‘stat suveran’, iar sârbii trebuie să ‘decidă ei înşişi’ în problema sancţiunilor la adresa Rusiei.