Uniunea Europeană îi cere Kievului să acorde rapid un STATUT SPECIAL regiunii Donbas

Uniunea Europeană (UE) a confirmat că i-a propus Kievului să-i confere Donbasului un statut special fără a aștepta ca Rusia și rebelii separatiști din estul Ucrainei să îndeplinească primele puncte ale acordurilor de pace de la Minsk, informează agenția de presă Unian, citată de Agerpres. 

24 iun. 2015, 16:34
Uniunea Europeană îi cere Kievului să acorde rapid un STATUT SPECIAL regiunii Donbas

Această luare de poziție a UE a fost inclusă într-un comentariu la textul privind noua poziție a UE față de acordurile de la Minsk, comentariu elaborat de Bruxelles și trimis redacției cotidianului Evropeiskaia Pravda de Reprezentanța Comisiei Europene în Ucraina.

În acest comentariu, UE recunoaște că în timpul întrevederilor bilaterale îndeamnă părțile ‘la acțiuni în scopul soluționării conflictului’.

Uniunea Europeană subliniază că are dreptul de a-i solicita Ucrainei acordarea cât mai grabnică a unui statut special pentru regiunea Donbas, potrivit Agerpes.

‘Articolul 11 din setul de măsuri stipulează acordul pentru desfășurarea, până la sfârșitul lui 2015, a reformei constituționale în Ucraina, care trebuie să includă adoptarea unei legislații permanente privind statutul special al anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk’, se menționează în comentariul UE.

Potrivit Unian, anterior mass-media anunțau că UE încearcă să convingă Kievul să îndeplinească punctele ‘târzii’ din acordurile de la Minsk, în mod concret cele privind acordarea unui statut special pentru Donbas.

Mai mult, UE insistă că acest lucru trebuie făcut fără a aștepta ca Rusia și separatiștii ucraineni aflați sub controlul ei să îndeplinească partea lor din acorduri.

O astfel de opinie a formulat, în timpul vizitei sale la Kiev, și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri în vederea extinderii Johannes Hahn, în cadrul întâlnirii sale cu deputați ai Radei Supreme (parlamentul unicameral al Ucrainei) și cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, amintește agenția de presă de la Kiev.