Uniunea Europeană respinge condiţiile Brexitului şi se pregăteşte de o ieşire din UE fără acord

UE respinge condiţiile Brexitului puse de Boris Johnson şi se pregăteşte de un divorţ fără acord, fără să închidă uşa negocierilor. Cererile lui Johnson sunt ”inacceptabile”.

26 iul. 2019, 07:26
Uniunea Europeană respinge condiţiile Brexitului şi se pregăteşte de o ieşire din UE fără acord

Uniunea Europeană (UE) a respins cererea noului premier britanic Boris Johnson de a negocia un nou acord în vederea ieşirii Regatului Unit şi, fără să închidă uşa discuţiilor, se pregăteşte de un divorţ fără acord (”no deal”), relatează AFP.

 ”Acordul retragerii a fost respins în trei rânduri (…): Prevederile sale sunt inacceptabile pentru acest Parlament şi această ţară”, a declarat Boris Johnson într-o primă alocuţiune pe care a susţinut-o în faţa parlamentarilor britanici joi, la o zi după ce a preluat funcţia de premier

Liderul conservator a reclamat ”abolirea” ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), menită să evite reimpunerea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, agitând altfel ameninţarea unei ieşiri fără acord, informează news.ro.

”Inacceptabil”, i-a replicat negociatorul UE al Brexitului, francezul Michel Barnier, folosind în mod ostensibil acelaşi vocabular ca Johnson. O ”absenţă de acord nu va fi niciodată opţiunea UE, dar noi trebuie să fim pregătiţi toţi pentru toate scenariile”, a subliniat el.

Liderii UE au repetat mereu că nu vor redeschide acordul divorţului încheiat în noiembrie cu Thersa May, nevoită să demisioneze după respingerea acestui text de către deputaţii britanici. Ei se arată în schimb deschişi unei modificări a ”declaraţiei politice” anexate ”acordului retragerii”, care pune bazele viitoarei relaţii între Regatul Unit şi UE după Brexit, potrivit news.ro.

Acordul este ”cel mai bun şi singurul posibil”, i-a reiterat la telefon preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în cursul primei lor convorbiri.

”În faţa lui BorisJohnson trebuie să fii ferm. Dacă vrem să-i forţăm mâna, trebuie să ne pregătim de «no deal», să arătăm că nu ne este frică”, a dat asigurări un oficial european sub protecţia anonimatului.

”Aş prefera să ieşim din UE cu un acord”, a dat asigurări Boris Johnson, în pofida faptului că a anunţat că i-a cerut lui Michael Gove – mâna sa dreaptă în Guvern – să facă din pregătirea ”no deal” – sinonimă între altele cu reimpunerea controalelor la frontieră – o ”prioritate absolută”, potrivit news.ro.

Indiferent ce s-ar întâmpla, el a promis să scoară ţara din UE până la 31 octombrie, pentru a face din Regatul Unit ”locul cel mai genial din lume”, respingând predicţiile pesimiste în caz de ”no deal”.