Uniunea Patronatului Român, despre modificarea Codului fiscal: Sperăm ca Guvernul să îşi schimbe poziţia

Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, a afirmat sâmbătă că semnalele din țară arată că modificarea Codului fiscal va afecta firmele private, iar după realizarea unor analize profunde se va încerca schimbarea poziției Guvernului, una dintre formele de opoziție putând fi și greva fiscală.

11 nov. 2017, 15:16
Uniunea Patronatului Român, despre modificarea Codului fiscal: Sperăm ca Guvernul să îşi schimbe poziţia

„La această oră semnalele din țară sunt că această ordonanță ne va afecta în mod negativ, este un lucru cert. Și noi va trebui să analizăm și vom analiza foarte concret dacă este adevărat sau nu, bazându-ne doar pe specialiștii noștri, iar apoi, dacă lucrurile sunt așa, cu siguranța ne vom alătura și celorlalte confederații patronale care deja au luat atitudine și vom încerca, așa cum am și hotărât, vom încerca să facem ca Guvernul României să își schimbe această poziție și să aibă aplecare și dorință de colaborare cu noi”, a declarat Ioan Lucian, citat de Agerpres.

Acesta a punctat faptul că s-a propus calea dialogului și există speranța ca, dacă efectele sunt clar negative, Guvernul să revină asupra acestei decizii.

„Dacă efectele sunt clar negative, ne-am bucura să se revină asupra acestei decizii pentru că, repet, și așa mediul de afaceri din România este atât de oprimat. (…) Încă mediul de afaceri din România nu are predictibilitate, nu avem stabilitate în ceea ce privește cadrul legislativ, sunt lucruri de îndreptat. Noi am propus calea dialogului, a discuțiilor, pe contrapropuneri, noi pregătim un set de contrapropuneri la ceea ce s-a întâmplat în legătură cu hotărârea Guvernului. (…) Trebuie privită cu mare profunzime această decizie. Pentru că sunt companii, membre ale noastre, cu sute, mii de angajați, care nu se pot juca nici nu viața lor de angajator, cu business-ul său, dar nici cu viața angajaților săi. (…) De aceea noi cerem o analiză profundă și ar fi trebuit și trebuie să existe o analiză profundă și o conlucrare profundă între Guvern și organizațiile patronale”, a arătat acesta.

Citeşte şi: 2.000 de companii îi trimit o scrisoare deschisă premierului, după adoptarea Noului Cod Fiscal

Întrebat ce acțiuni concrete se pot întreprinde, dacă ordonanța va rămâne în forma actuală, Ioan Lucian a vorbit de importanța coagulării mișcării patronale din România, care să adopte o poziție unitară, dar a amintit și de unele forme de opoziție, cum ar fi greva fiscală.

„O grevă fiscală poată să fie una dintre variante, o grevă fiscală, pot exista și alte forme pe care să le gândim, dar dacă mediul de afaceri nu poate avea argumente și nu poate avea forță să se opună unor astfel de decizii înseamnă că este un mediu de afaceri slab”, a mai spus Ioan Lucian.

Acesta a adăugat că în țările dezvoltate decizia modificării Codului fiscal s-a luat după negocieri care au durat chiar și cinci ani, în urma cărora fiecare parte și-a epuizat toate argumentele.

Prezent la ședința Colegiului Național Director al UNPR, Călin Silaș, director general și administrator al unei firme din Timișoara cu peste 100 de angajați, a afirmat că o decizie de modificare a Codului fiscal trebuia pregătită din timp și că în acest moment angajații devin vulnerabili.

„Toată această modificare trebuia făcută din timp, trebuia pregătită, trebuia agreată și găsite soluții astfel încât să fie de comun acord între angajatori și angajați toate aceste măsuri. La acest moment, angajații devin vulnerabili sub o formă sau alta, nu știm încă impactul legislativ din acest punct de vedere, repet, este prea repede, prea din scurt ceea ce s-a întâmplat”, a spus Călin Silaș.

Referitor la faptul că există zvonuri că unele firme ar pleca din țară, în urma adoptării modificărilor la Codul fiscal, acesta a precizat că este prematur să se facă astfel de afirmații și că deocamdată se fac calcule asupra impactului pe care îl are o astfel de măsură.

„Zvonuri sunt, dar acum e prematur să spui așa ceva. Sigur că toată lumea calculează impactul, vă dați seama că o firmă care are mii de angajați își calculează ceea ce se va întâmpla. Până nu pui pe hârtie, până nu vezi ce rezultă, până oamenii nu sunt mulțumiți, până nu se restabilește echilibrul și stabilitatea în firmă, e greu de vorbit. Oamenii cred că nu realizează încă impactul, va veni din ianuarie, dar la fel cum a fost cu split TVA ne așteptăm ca și această măsură să fie amânată sau să intervină ceva, ca la majoritatea ultimelor măsuri guvernamentale”, a menționat Călin Silaș.

Colegiul Național Director al Uniunii Naționale a Patronatului Român analizează simulările făcute de specialiștii săi și în câteva zile urmează să aibă o poziție oficială referitoare la modificarea Codului fiscal.

Uniunea Națională a Patronatului Român reunește 1.200 de firme, cu 140.000 de angajați.