Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, singura din România inclusă în topul Best Global Universities

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România inclusă în topul Best Global Universities, realizat de US News, care, în acest an, a avut şi o componentă pe domenii ale ştiinţei.

31 oct. 2014, 14:50
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, singura din România inclusă în topul Best Global Universities

Au fost date publicităţii primele 100 de universităţi din lume în 21 de domenii ale ştiinţei, clasament în cadrul căruia Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se situează pe poziţia 81, potrivit unui comunicat emis de instituţie. Autorii studiului au creat şi o categoria specială a universităţilor, dedicată domeniul matematicii, denumită „the world’s best universities for mathematics”.

Această nouă clasificare este o recunoaştere deja firească a valorii Şcolii de Matematică din România şi, în particular, a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, valoare bazată pe tradiţie, muncă şi seriozitate, într-un climat de competiţie onestă„, a declarat prof. univ. dr. Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din UBB.

Indicatorii care au stat la baza acestui clasament sunt numărul total de publicaţii, numărul total de citări, numărul mare de citări din cadrul lucrărilor publicate, reputaţia internaţională şi regională în cercetare ştiinţifică, cooperări ştiinţifice internaţionale.

Evaluarea a avut în vedere activitatea ştiinţifică şi de cercetare din perioada 2008-2012 şi a fost realizată pe 21 de domenii ale ştiinţei – de la ştiinţe agricole până la ştiinţe spaţiale – datele fiind preluate din baza de date Thomson Reuters  InCitesTM .

În luna noiembrie a anului trecut, Facultatea de Matematică şi Informatică s-a situat, conform Academic Ranking of World Universities in Mathematics, pe poziţia 101-150 în topul Shanghai, cel mai prestigios top al clasificării universităţilor din întreaga lume, UBB fiind singura universitate din România care se regăseşte în acest top.

US News & World Report este o companie media – dezvoltată pe baza unei publicaţii ce a apărut în 1933 – care în 2010 a trecut în mediul online. US News este recunoscută în principal pentru topurile în domeniul colegiilor şi al spitalelor şi pentru analizele pe care le realizează în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

CITEŞTE ŞI: Patru instituţii de învăţământ superior din România, în TOPUL MONDIAL al universităţilor