Universitatea de Medicină din Cluj, criticată la postul France 2: „Studenţii nu ştiu să citească o electrocardiogramă”. Reacţia UMF

România a devenit un Eldorado pentru viitorii medici şi stomatologi francezi, care evită examenul dificil de admitere de la Facultăţile de Medicină din Franţa, preferând să se înscrie, pe bază de dosar, la cursurile Universităţii de Medicină de la Cluj, comenta France 2 într-un reportaj publicat la începutul acestei luni. În replică, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj au transmis, marţi, printr-un comunicat, că ”îşi exprimă surprinderea” cu privire la reportajul realizat de postul de televiziune France 2 care critică instituţia, spunând că ”interesul studenţilor străini pentru UMF «Iuliu Haţieganu» se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii”.
Iulian Tudor
11 apr. 2017, 15:10
Universitatea de Medicină din Cluj, criticată la postul France 2:

Aproape 1.200 de studenţi francezi studiază la UMF Cluj, în franceză, cursuri predate de profesori români. Mulţi spun că aceasta este a doua şansă pentru ei, după ce au fost respinşi la examenele din Franţa.

„Nu ne simţim în România, ţinând cont că toate cursurile sunt în franceză, suntem între francezi şi profesorii ţin cursurile în franceză”, explică o studentă.

În aceste condiţii, numărul studenţilor francezi la UMF Cluj a crescut cu 500% într-un singur an. Ei plătesc aproximativ 5.000 de euro pentru un an de şcolarizare, deşi în Franţa cursurile ar fi fost aproape gratuite.

Dupa absolvire, tinerii pleacă în ţara lor natală pentru a face rezidenţiatul, explică France 2.

În 2016, într-un spital din Villeneuve-Saint-Georges, din regiunea Parisului, opt rezidenţi au fost suspendaţi pentru incompetenţă. Şase dintre ei veneau de la Cluj: trei români şi trei francezi.

Medicul Philippe Jaury, coordonatorul general regional pentru diplome de Medicină Generală, a tras atunci un semnal de alarmă.

„Nu ştiau să citească o electrocardiogramă, ceea ce este jenant, şi nu ştiau să interpreteze analize de sânge de bază. În plus, unii dintre ei nu au examinat niciodată un pacient”, a atras atenţia medicul.

Medicul Marie-Odile LeMaitre, din Esonne, a constatat acelaşi lucru. Acest şef de secţie a refuzat, la sfârşitul anului 2016, să valideze un semestru pentru patru rezidenţi francezi care au studiat în România. Potrivit acesteia, tinerii nu ştiau tehnici de bază.

Ea a avertizat că există riscul să apară o „medicină cu două viteze”, dacă tineri francezi vor studia în străinătate, în facultăţi unde nu sunt bine pregătiţi, după care se întorc să practice în Pentagon.

UMF Cluj, despre reportajul France 2: Interesul studenţilor străini pentru UMF se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre

Reprezentanţii UMF Cluj se arată surprinşi de concluziile trase de jurnaliştii de la France 2, care critică unitatea de învăţământ într-un reportaj filmat la Cluj-Napoca, arătând, într-un comunicat transmis marţi, că la examenul de admitere din anul universitar 2016-2017 concurenţa a fost de trei candidaţi pe un loc.

„Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurenţa fiind de 3 candidaţi pe un loc”, se arată în comunicat.

Studenţii străini care aleg cursurile universităţii din Cluj-Napoca sunt atraşi de calitatea actului educaţional, spun reprezentanţii UMF.

„Interesul studenţilor străini pentru UMF «Iuliu Haţieganu» se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF «Iuliu Haţieganu» sunt calitatea învăţământului medical românesc şi a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunţat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum şi cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză”, se mai arată în document.

Reprezentanţii UMF spun că instituţia de învăţământ, care are cel mai mare număr de studenţi străini din România, peste 2.200, are o curriculă în acord cu standardele europene.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca înţelege că piaţa serviciilor de educaţie este concurenţială, dar acest fapt ar trebui să determine o creştere a calităţii serviciilor şi nu etichetarea nejustificată a unei universităţi ca fiind mai puţin performantă. Accentuăm faptul că procesul de învăţământ, curricula şi stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaţionale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d’Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate Label CIDMEF”, spun reprezentanţii UMF.

Anterior, reprezentanţii UMF Cluj nu au dorit să facă vreun comentariu în legătură cu reportajul realizat de France 2, spunând că acesta va fi luat în discuţie, marţi, în Consiliul de Administraţie al universităţii.

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Andreea Marin a rămas singură. Relația s-a destrămat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Renunțare voluntară la salariile mari! Vicepremierul Anastasiu cere solidaritate cu pensionarii și elevii!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor