Universitatea Harvard, acuzată de discriminare rasială

O asociaţie studenţească din SUA a anunţat luni că a depus două plângeri împotriva prestigioasei universităţi americane Harvard şi Universităţii Carolina de Nord, pe care le acuză de discriminare rasială în timpul admiterii, scrie AFP, citată de Agerpres.

18 nov. 2014, 10:13
Universitatea Harvard, acuzată de discriminare rasială

Harvard îi discriminează studenţii de origine asiatică în favoarea candidaţilor albi, de culoare şi hispanici mai puţin calificaţi, se precizează în cele două plângeri, depuse de ‘Association Students for Fair Admissions’ (SFFA, Studenţi pentru admitere echitabilă), susţinută în acest demers de ‘Project on Fair Representation’ (PFR). Harvard practică o politică ‘de discriminare deloc de invidiat’, arată PFR într-un comunicat.

Cel de-al patrulea Amendament şi legile federale pentru drepturile civile interzic în mod expres ‘politicile discriminatorii în timpul admiterii la universitate’, se aminteşte în comunicat.

În plus, Harvard nu respectă noile reglementări susţinute de Curtea Supremă din SUA în 2013 potrivit cărora procedurile de admitere trebuie să utilizeze mijloace neutre rasial pentru a atinge diversitatea, în locul politicilor de discriminare pozitivă bazate pe rasă.

Universitatea Carolina de Nord nu respectă nici ea aceste norme.

Asociaţia SFFA afirmă că îi reprezintă pe studenţii ‘înalt calificaţi’ respinşi de aceste universităţi şi pe părinţii acestora.