Universitatea Oxford anunţă suspendarea testării pe copii a vaccinului AstraZeneca

Universitatea Oxford a întrerupt studiul clinic derulat în Marea Britanie pe copii şi adolescenţi pentru serul anti-Covid pe care îl dezvoltă împreună cu AstraZeneca.

06 apr. 2021, 23:25
Universitatea Oxford anunţă suspendarea testării pe copii a vaccinului AstraZeneca

Universitatea Oxford a anunţat marţi că suspendă testele pe copii cu vaccinul împotriva COVID-19 pe care le-a dezvoltat împreună cu laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, în aşteptarea avizului autorităţii de reglementare britanice, relatează AFP.

”Deşi nu există îngrijorări cu privire la siguranţa studiului clinic pediatric, aşteptăm informaţii suplimentare de la MHRA”, autoritatea de reglementare din Regatul Unit, ”cu privire la cazurile rare de tromboză care au fost raportate la adulţi, înainte de a continua noi vaccinări în cadrul testării”, a anunţat universitatea britanică, potrivit unui comunicat.

Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în prezent raportările de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale apărute după administrarea vaccinului şi este aşteptat ca rezultatele să fie anunţate miercuri sau joi.

Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat în mod constant că beneficiile acestui vaccin depăşesc riscurile pe care le poate prezenta.

Adina Alberts: „Dacă s-ar fi ştiut despre efectele vaccinului AstraZeneca, nu ar mai fi venit nimeni să se vaccineze”
Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a identificat 30 de cazuri de coagulare a sângelui după administrarea serului AstraZeneca

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat joi că a identificat 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după administrarea serului anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, cu 25 mai multe decât raportase la jumătatea lunii martie.

Medicines and Healthcare products Regulatory Agency a spus, potrivit Reuters, că nu a primit astfel de notificări în cazul vaccinului produs de Pfizer şi BioNTech.

Oficialii sanitari au precizat că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 depăşesc cu mult orice posibil risc de formare de cheaguri de sânge.

Unele ţări au restricţionat utilizarea serului dezvoltat de AstraZeneca, în timp ce altele au reluat imunizarea cu acesta. În prezent, continuă investigarea raportării unor rare, dar uneori severe, incidente de ordin trombo-embolic.

Pe 18 martie, agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat că au fost înregistrate 5 cazuri de formare de cheaguri de sânge la creier din 11 milioane de doze administrate.

Joi, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, a raportat 22 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, şi 8 cazuri de coagulare asociată cu o scădere a numărului trombocitelor.

Bilanţ vaccinare 6 aprilie 2021: 184 de reacţii adverse la aproape 55.000 de vaccinaţi. UE anunţă că România nu şi-a îndeplinit obiectivul de imunizare