Universitatea Valahia Târgovişte, legătură în direct cu un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională

Universitatea "Valahia" din Târgoviște organizează, marți, în premieră națională, un eveniment educațional în care mai mulți elevi de liceu din județ vor putea lua legătura cu un astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

11 apr. 2016, 12:52
Universitatea Valahia Târgovişte, legătură în direct cu un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională

Sub titulatura ARISS EU 282, evenimentul este organizat sub patronajul agențiilor spațiale NASA și ESA precum și a organizației internaționale ARISS (Amateur Radio on International Space Station), în ziua de 12 aprilie 2016, între orele 16:49 și 17:00.

”Proiectele ARISS urmăresc suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spațiale și de telecomunicații, concretizat în acest caz prin pregătirea și realizarea unei legături radio directe între astronautul american Jeffrey N. Williams aflat pe orbită și un grup de 20 de liceeni care îi vor adresa întrebări în direct, o premieră pentru România. Contactele ARISS presupun montarea și testarea unui sistem de echipamente de radio-emisie și recepție sofisticate, capabile să urmărească și să comunice în direct cu Stația Spațială Internațională la distanțe foarte mari. Viteza Stației Spațiale este de 28.000 km/h, traversând întreg teritoriul României de la Sud-Vest la Nord-Est în numai 45 de secunde”, se arată într-un comunicat al Universității Valahia Târgoviște, potrivit Agrepres.

Universitatea a demarat procedurile pentru realizarea acestui eveniment încă de acum patru ani și a primit undă verde pentru pregătire din partea agențiilor spațiale în luna ianuarie 2016.

”Evenimentul este important pentru că este pentru prima dată în România când se va intra în dialog, pentru 10 minute, cu astronauții de pe stația spațială. Nu este un interval de timp foarte mare, dar în schimb este foarte important (…) pentru universitatea noastră, în primul rând, dar și pentru județul nostru, pentru România. De la ora 15.30, la Casa Sindicatelor din Târgoviște vom avea pentru aproape două ore posibilitatea de a asista la o serie de momente artistice și culturale, cât și la această legătură în direct între tineri din județ și astronauții de pe stația spațială. Există o posibilitate de 10% să nu reușim conexiunea, dar am montat toate antenele și colegii mei m-au asigurat că totul este în regulă”, a declarat luni, într-o conferință de presă, rectorul Universității Valahia Târgoviște, Călin Oros.

Vezi: Imagini spectaculoase: Pământul văzut din spaţiu VIDEO

Acesta a adăugat că se așteaptă ca un număr mare de spectatori să fie prezenți la eveniment.

Elevii de liceu care vor pune întrebări, marți, astronautului american Jeffrey N. Williams au fost selectați de către Inspectoratul Școlar Județean. ”Au fost peste 100 de liceeni interesați să participe activ, practic cei selectați putem spune că au dat un adevărat examen”, a precizat inspectorul școlar general Sorin Ion.

Evenimentul va fi de asemenea transmis în direct pe canalul Vodafone România: https://www.youtube.com/user/vodafonebuzz.

La evenimentul de la Târgoviște va fi prezent și Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiul cosmic, care va susține un discurs ”Despre spațiu, Iuri Gagarin și Jeffrey Williams” și va discuta cu elevii care vor să afle mai multe despre experiența sa de cosmonaut.

Partenerii proiectului sunt: Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Agenția Spațială Română, Biroul European pentru Educație Spațială, Parlamentul României prin Subcomisia Spațiu a Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor și Asociația pentru Educație, Cercetare și Dezvoltare START-TECH.