Universităţile ar putea să facă pregătire pentru BAC cu elevii claselor a XII-a

Universitățile din țară ar trebui să se implice în pregătirea tinerilor din clasele terminale de liceu pentru a ajuta la creșterea nivelului rezultatelor la Bacalaureat, a declarat joi, la Cluj-Napoca, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică

20 mart. 2014, 13:40
Universităţile ar putea să facă pregătire pentru BAC cu elevii claselor a XII-a

Ministrul a explicat că, în prezent, în câteva mari centre universitare din România, profesorii fac pregătire cu elevii din clasa a XII-a, însă doar în vederea admiterii. Mihnea Costoiu crede că această oportunitate ar trebui folosită și pentru îmbunătățirea rezultatelor la Bacalaureat.

Am solicitat oficial Consiliului Național al Rectorilor și tuturor rectorilor universităților din România să se implice în pregătirea tinerilor din clasa a XII-a. Există câteva exemple foarte bune, și la Cluj-Napoca, de universități care realizează pregătiri în vederea admiterii la facultate. Sunt exemple foarte bune, (…) trebuie extinse. Și îi rog pe rectori nu doar să facă pregătire pentru admiterea la facultate în domeniile în care se pregătesc tinerii, ci să îi pregătească inclusiv pe cei care doresc, pentru examenul de Bacalaureat„, a declarat Mihnea Costoiu într-o conferință de presă susținută la Cluj-Napoca.

Ministrul a mai explicat că aceste pregătiri nu sunt o ingerință în activitatea profesorilor de liceu, ci ar trebui văzute ca o ofertă în plus, venită din partea universităților.

„Rezultatele la Bacalaureat nu sunt satisfăcătoare și nu putem să nu recunoaștem acest lucru, profesorii universitari au experiență. Sunt convins că universitățile vor răspunde pozitiv”, a mai spus Costoiu.

La rândul său, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, a declarat că este normal ca profesorii universitari să contribuie la creșterea calității Bacalaureatului, deoarece tinerii în a căror educare se vor implica sunt viitori studenți ai universității.

„Și noi avem interes în mediul clujean și în toate extensiunile pe care le avem în Transilvania să avem rezultate deosebite la Bacalaureat. Asta nu înseamnă că profesorii de liceu, de acum încolo, să nu mai facă pregătire. Eu cred că și în licee trebuie făcute pregătiri pentru că Bacalaureatul, în ultimii ani, a scăzut teribil de mult. Trebuie făcut ceva pentru creșterea calității Bacalaureatului și pentru creșterea numărului celor care iau notă de trecere”, a spus Ioan Aurel Pop.

Potrivit rectorului UBB, pregătirile pentru Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a vor putea începe chiar din luna aprilie și vor fi gratuite.

Ministrul Mihnea Costoiu a participat joi, la Cluj-Napoca, la „Cluj Innovation Days”, un eveniment organizat de Cluster IT Cluj.