Universitățile nu mai pot modifica taxele de şcolarizare în timpul anului de studiu

Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ 'cu taxă' în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor

18 mart. 2024, 21:14
Universitățile nu mai pot modifica taxele de şcolarizare în timpul anului de studiu
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi. De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul ‘cu taxă’, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se stipulează în expunerea de motive.

Rezultate simulare BAC 2024. Dezastrul în procente! 40% dintre elevii testați nu au luat notă de trecere

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de parlamentari USR, susţinuţi de PSD, minorităţi şi neafiliaţi, aşa cum se prezintă lucrurile acum, universităţile de stat din România îşi stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de şcolarizare, în condiţiile în care, studenţii au parte pe perioada derulării cursurilor de „elementul surpriză” privind creşterea taxelor stabilite iniţial. Practic, se conferă universităţilor o poziţie superioară raportat la cea a beneficiarilor educaţiei.

„Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităţilor are ca efect creşterea abandonului universitar, scăderea motivaţiei de a continua studiile şi, din cauza lipsurilor materiale, studenţii sunt nevoiţi să îşi restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condiţiile de trai din timpul facultăţii. Este injust ca studenţii să debuteze în anul universitar, ştiind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare şi că bugetul individual este bulversat. Dorim să asigurăm astfel principiul echităţii, principiul calităţii, principiul incluziunii sociale şi interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învăţământ”, mai precizează iniţiatorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior 199/2023 a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Burse elevi 2024. Vacanţa de schi a modificat cuantumul, cine a luat burse de merit mai mari pentru luna februarie