Universul curcubeu: Timpul se întinde spre trecut la infinit, fără a exista un Big Bang

Ce ar fi dacă Universul nu ar avea un început, iar timpul s-ar întinde spre trecut la infinit, fără a exista un Big Bang, explozia primordială care ar reprezentat începutul continuumului spaţiu-timp? Această ciudată idee este o posibilă consecinţă a aşa-numitei teorii a "Universului Curcubeu", teorie care susţine că efectele gravitaţiei asupra spaţiu-timpului sunt resimţite diferit de diferitele lungimi de undă ale luminii - adică de diferitele culori ale curcubeului, conform unui material publicat în Scientific American.
Cristina Dinu
09 dec. 2013, 19:28
Universul curcubeu: Timpul se întinde spre trecut la infinit, fără a exista un Big Bang

Teoria gravitaţiei curcubeu a fost propusă în urmă cu 10 ani drept o posibilă etapă necesară pentru a unifica în cadrul unei teorii generale principalele teorii din fizică – teoria relativităţii generale (care se ocupă de corpurile mari) şi respectiv mecanica cuantică (fizica particulelor subatomice), scrie Agerpres.

Această idee nu reprezintă o teorie completă care să descrie efectele cuantice asupra gravitaţiei şi nu este acceptată de mulţi oameni de ştiinţă. Cu toate acestea, fizicienii au aplicat acest concept chestiunii privind naşterea Universului şi au ajuns la concluzia că dacă această teorie a gravitaţiei curcubeu este adevărată, povestea originii spaţiu-timpului ar fi cu totul diferită decât varianta larg acceptată, cea a Big Bang-ului sau a exploziei primordiale.

Conform teoriei relativităţii generale a lui Einstein, corpurile masive deformează, curbează spaţiu-timpul din jurul lor, astfel încât orice particulă sau obiect care călătoreşte prin spaţiu-timp, inclusiv fotonul, particula de lumină, se deplasează pe o traiectorie curbă. Modelul standard al fizicii susţine că această traiectorie este independentă de energia particulei care circulă prin spaţiu-timp, însă în cazul teoriei gravitaţiei curcubeu, traiectoria particulei este direct influenţată de energia acesteia.

„Particulele cu energii diferite ar exista în diferite continuumuri spaţiu-timp şi în câmpuri gravitaţionale diferite”, susţine Adel Awad de la Centrul pentru Fizică Teoretică al Complexului ştiinţific şi tehnologic Zewail din Egipt, coordonator al unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

Culoarea luminii este determinată de frecvenţa ei, iar ţinând cont de faptul că diferite frecvenţe corespund unor diferite niveluri energetice, particulele de lumină de diferite culori s-ar deplasa pe traiectorii uşor diferite prin spaţiu-timp, în funcţie de energia lor.

Efectele ar fi de obicei foarte mici, astfel încât nu am putea observa diferenţele în observaţiile astronomice obişnuite. Însă în cazuri de energii extreme, spre exemplu în cazul particulelor emise în exploziile de raze gamma, aceste diferenţe ar putea fi detectabile. În astfel de situaţii, fotoni de diferite lungimi de undă emişi de aceeaşi explozie de radiaţii gamma ar ajunge la Pământ la intervale de timp uşor diferite, după ce au străbătut cale de miliarde de ani lumină Universul având traiectorii uşor diferite.

„Deocamdată nu dispunem de nicio dovadă clară că aşa stau lucrurile”, a comentat şi Giovanni Amelino-Camelia, fizician la Universitatea Sapienza din Roma, care a studiat această teorie. Observatoarele moderne ajung însă abia acum la sensibilitatea necesară pentru a măsura astfel de efecte, iar în viitorul apropiat această ipoteză va putea fi verificată.

Energiile extreme necesare pentru a evidenţia efectul gravitaţiei curcubeu sunt rare în Universul de azi, însă erau dominante în Universul tânăr şi mult mai dens, iar acest lucru poate contrazice radical teoria general acceptată cu privire la naşterea Universului. Adel Awad şi colegii săi au identificat astfel două posibile modele de naştere a Universului, în funcţie de mici diferenţe din interpretarea ramificaţiilor generate de teoria gravitaţiei curcubeu.

Într-unul dintre scenarii, dacă dăm timpul înapoi, Universul devine din ce în ce mai dens, apropiindu-se de o densitate infinită, fără a atinge însă niciodată o astfel de valoare. În celălalt scenariu, pe măsură ce ne întoarcem în timp Universul ajunge la o densitate extrem de mare dar finită, iar apoi devine plat. În nici unul dintre aceste variante nu există o singularitate – un moment în timp în care Universul are o densitate infinită – adică cu alte cuvinte un Big Bang.

„Acest rezultat este, desigur, foarte interesant pentru că în toate celelalte modele cosmologice există o singularitate”, precizează Adel Awad. Aceste concluzii ar putea sugera că Universul nu are de fapt niciun început, iar timpul se derulează în trecut la infinit.

În anii următori cercetătorii vor analiza exploziile de radiaţii gamma dar şi alte fenomene cosmice puternic energizate pentru a verifica teoria gravitaţiei curcubeu. Dacă această teorie va fi verificată, ar putea însemna că Universul are o istorie fără început şi mult mai ‘colorată’ decât ne-am fi aşteptat.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare