Universul nostru poate face parte dintr-un Multivers, conform consecinţelor inflaţiei cosmice

Prima dovadă directă a producerii fenomenului de inflație cosmică - o perioadă de expansiune rapidă produsă la o fracțiune de secundă după Big Bang (explozia primordială) - susține și ideea că Universul nostru este doar unul dintr-o multitudine de universuri, conform unui material publicat de SPACE.com.

20 mart. 2014, 19:04
Universul nostru poate face parte dintr-un Multivers, conform consecinţelor inflaţiei cosmice

La începutul acestei săptămâni oamenii de știință au anunțat o nouă descoperire care reprezintă prima dovadă directă a existenței undelor gravitaționale primordiale — pulsații în spațiu-timp generate la extrem de puțin timp după momentul zero, al nașterii Universului. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, ele vor demonstra cu certitudine că spațiu-timpul s-a extins cu o viteză de multe ori superioară vitezei luminii, la o fracțiune de secundă după Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani, scrie Agerpres.

Noul studiu susține și teoria conform căreia Universul nostru face parte dintr-un Multivers. Conform acestei teorii, în momentul în care Universul a crescut exponențial, în prima fracțiune infinitezimală de secundă după Big Bang, anumite părți ale spațiu-timpului s-au extins mai repede decât altele. Acest lucru ar fi putut duce la crearea unor „bule” de spațiu-timp care apoi s-au dezvoltat, transformându-se în alte noi universuri. Universul cunoscut are propriul set de legi fizice, în timp ce alte universuri ar putea avea alte legi fizice, conform conceptului de Multivers.

Este greu să construim modele ale inflației cosmice care să nu conducă la ideea existenței unui Multivers„, susține Alan Guth, fizician în cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), care însă nu a participat la acest studiu. „Nu este imposibil, dar mai trebuie să realizăm diferite studii în domeniu. Însă majoritatea modelelor care țin cont de inflație ne conduc către Multivers, iar noile dovezi care confirmă teoria inflației cosmice ne obligă să luăm foarte în serios și teoria cu privire la Multivers”, a mai adăugat el.

„În majoritatea modelelor teoretice, dacă apare fenomenul de inflație cosmică, atunci apare și Multiversul„, a comentat și Andrei Linde, fizician la Universitatea Stanford, care, de asemenea, nu a participat la studiu. „Este posibil să inventăm modeluri ale inflației cosmice care să nu conducă automat spre Multivers, dar este foarte dificil. Fiecare experiment care oferă mai multă credibilitate teoriei inflației cosmice ne aduce mai aproape de concluzia că Multiversul este real”, a mai adăugat el.

Atunci când Alan Guth și colegii săi au adus pentru prima oară în discuție ipoteza existenței fenomenului de inflație cosmică, în urmă cu aproximativ 30 de ani, majoritatea comunității științifice a crezut că o astfel de ipoteză este imposibil de testat. În prezent, însă, oamenii de știință pot studia „paleolumină”, rămasă după Big Bang — radiația cosmică de fond.

În noul studiu care confirmă producerea inflației cosmice, astrofizicienii coordonați de John Kovac de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian au identificat semne ale inflației în radiația cosmică de fond. Ei au descoperit o buclă distinctă în modelul de polarizare al radiației cosmice de fond, un semn al undelor gravitaționale create de expansiunea super-rapidă a spațiu-timpului imediat după Big Bang.

Andrei Linde, unul dintre principalii contributori la teoria inflației, susține că dacă Universul cunoscut nu este decât o bulă, trebuie să existe multe alte bule în cadrul unui Multivers.