UNJR: Raportul MVC trebuie făcut de profesionişti independenţi, fără implicarea politică de la Bucureşti sau Bruxelles

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susține poziția ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia raportul MCV are "multe erori factuale", cauzate de modul "defectuos" în care autoritățile române cooperează cu Comisia Europeană.

09 feb. 2016, 14:09
UNJR: Raportul MVC trebuie făcut de profesionişti independenţi, fără implicarea politică de la Bucureşti sau Bruxelles

UNJR apreciază semnalul de alarmă tras de ministrul Justiției și cheamă la o colaborare mai eficientă, profesionistă și transparentă între autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene.

„România are nevoie de continuarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), însă acesta trebuie să urmeze o metodologie transparentă și să fie elaborat de profesioniști în drept independenți, fără implicare politică de la București sau Bruxelles. Un raport asupra justiției, care este putere separată în stat, nu poate fi rezultatul negocierii politice dintre reprezentanți ai puterii executive sau legislative de la București ori Bruxelles, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat”, precizează UNJR într-un comunicat de presă.

În opinia UNJR, evaluarea unui sistem de justiție necesită o abordare comprehensivă și multidimensională, folosind unități de măsură constante, metode de cercetare cantitativă și calitativă, includerea punctelor de vedere ale tuturor factorilor implicați într-un proces (de exemplu nu există poziția avocaților în raport), iar întregul mecanism de evaluare trebuie să fie pe deplin transparent.

UNJR arată că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat o serie de obligații, pe care este datoare în continuare să le îndeplinească atât față de celelalte state membre, cât și, mai ales, față de proprii cetățeni.

Acest fapt presupune, în primul rând, capacitatea autorităților române de a face o analiză obiectivă a propriei activități, de a asculta și a răspunde criticilor și problemelor relevate în dezbaterile publice și de a comunica și coopera în mod onest cu autoritățile europene, arată organizația.

UNJR consideră că raportul Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă o radiografie parțială a stării actuale a sistemului judiciar, reflectând unele evoluții pozitive, fără însă a atrage atenția asupra unor probleme și provocări semnificative pentru sistemul judiciar, „ignorate” de autoritățile interne cu atribuții în domeniu în pofida preocupării „constante” manifestate de practicieni.

„Abordarea responsabilă a acestor obiective este absolut necesară, însă trenează din cauză că atât actorii politici, cât și reprezentanții magistraților din Consiliul Superior al Magistraturii aleg să ignore semnalele de alarmă trase de judecători, asociațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă”, potrivit sursei citate.

UNJR mai susține că, pentru o corectă evaluare și identificare a cauzelor erorilor factuale din raportul MCV, este necesară publicarea unei liste cu toate instituțiile statului, ONG-urile și experții români ori străini care au fost consultați în elaborarea acestui raport și publicarea pozițiilor pe care aceștia le-au trimis Comisiei Europene.