Untul din comerț, un pericol pentru sănătate. Ce conține alimentul din vitrinele supermarketurilor din România, de fapt. Cum faci diferența între cele trei tipuri de unt de pe piață

Cu siguranță și tu mănânci unt uneori, mai ales că la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită, este ideal! Dacă nu știai, untul din comerț este de trei tipuri, însă nu toate trei sunt sănătoase. Vezi mai jos toate detaliile.

01 mart. 2024, 19:38
Untul din comerț, un pericol pentru sănătate. Ce conține alimentul din vitrinele supermarketurilor din România, de fapt. Cum faci diferența între cele trei tipuri de unt de pe piață

Unii nutriționiști spun că untul crește nivelul colesterolului și afectează arterele, în timp ce alții susțin că poate fi cu adevărat nutritiv.

Citește și Avertisment grav făcut de ministrul Agriculturii. Florin Barbu: „În România intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din lapte”

Știm cu toții că untul este un produs lactat obținut prin amestecarea laptelui, un proces care separă grăsimile solide de lichid.

Datorită concentrației mari de grăsimi, untul are o aromă bogată și o textură cremoasă. Alimentul poate fi gătit la căldură mare sau prăjit în tigaie.

De multe ori, produsul alimentar este utilizat în coacere, pentru a oferi textură și volum produselor de copt și deserturilor.

Românii folosesc untul în prepararea produselor de copt, în fursecuri, prăjituri sau torturi. Untul poate fi consumat întins pe pâine sau alături de legume prăjite.

Pe piața comercială actuală sunt disponibile diverse tipuri de unt, astfel că există chiar și unt sărat sau unt cu verdeață.

Cele trei tipuri principale de unt

Fiecare tip de unt variază, în funcție de ingrediente și metoda de producție.

Există 3 tipuri principale de unt în comerțul românesc, dintre care gospodinele pot să aleagă.

Este vorba despre: untul de 82% grăsime, untul de 65% grăsime și untul de casă.

Există și unt de 40-45% grăsime, însă acesta este cel mai slab din punct de vedere calitativ.

Untul este un produs cu conținut ridicat de calorii. Cel de casă le conține pe cele mai multe. Astfel, untul de 82% grăsime este cel mai potrivit pentru a fi folosit în prăjituri sau deserturi.

Untul de 65% grăsime este foarte bun și cel mai sănătos dintre toate pentru consumul preparatelor rapide. Pentru că este economic, poate fi utilizat la sandvișuri.

În principiu, o lingură de 14 grame de unt prezintă următoarea valoare nutrițională, care poate fi regăsită și consultată și pe eticheta produsului achiziționat de la magazin:

  • Calorii: 102;
  • grăsime totală: 11,5 grame;
  • vitamina A: 11% din aportul zilnic de referință;
  • vitamina E: 2% din aportul zilnic de referință;
  • vitamina B12: 1% din aportul zilnic de referință;
  • vitamina K: 1% din aportul zilnic de referință.

Chiar dacă untul este bogat în calorii și grăsimi, conține și o varietate de nutrienți importanți.

Vitamina A promovează sănătatea pielii și funcția imunitară. Vitamina E susține sănătatea inimii.

Citește și Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect

Vitamina A promovează sănătatea pielii și funcția imunitară. Vitamina E susține sănătatea inimii, potrivit Playtech.ro.