Untul, otrava vaselor de sânge şi a inimii

Un aliment foarte consumat şi la îndemână pentru micul dejun este untul. Din păcate, acest produs nu este nicidecum sănătos şi ar trebui eliminat din alimentaţia noastră. Medicul nutriţionist Corina Zugravu a prezentat, pentru RTV.NET, de ce nu este bine să mai consumăm unt.

22 mai 2012, 05:22
Untul, otrava vaselor de sânge şi a inimii

„Untul poate fi bun, gustul lui este preferat de mulţi, dar sănătos sigur nu este. Ca şi compoziţie, el nu intră în clasa produselor lactate, pentru că nu este sursă de calciu. Intră în grupa grăsimilor comerciale, pentru că are peste 80 % grăsimi”, a declarat, pentru RTV.NET, Corina Zugravu.

Untul este un aliment foarte dăunător pentru inimă şi vase de sânge, din cauza conţinutului de colesterol foarte ridicat.

„Grăsimile pe care le conţine untul sunt predominat saturate. Au şi enorm de mult colesterol. Deci, sunt o adevărată otravă pentru vasele de sânge şi inimă. Popoarele care mănâncă unt au o mare incidenţă a bolilor cardio-vasculare. Acest lucru este vizibil în Italia, unde cei din nord mănâncă unt şi din această cauză mor de inimă, iar cei din sud consumă ulei de măsline (dietă mediteraneană) şi sunt extrem de longevivi”, a precizat medicul.

Nutriţionistul subliniază faptul că spre deosebire de celelalte alimente care conţin colesterol (de exemplu oul), untul nu mai aduce altceva decât grăsimi şi un conţinut scăzut de vitamine A şi D. La ou se poate trece cu vederea peste prezenţa colesterolului, deoarece conţine şi proteine, minerale şi vitamine, însă în cazul untului nu avem ce ierta.