Unul din cinci români își permite carne doar de sărbători! De câți bani are nevoie un cetățean pentru a trăi decent

Creșterea prețurilor apasă din ce în ce mai greu pe umerii românilor care au început să trăiască de pe o zi pe alta! Statisticile nu reflectă realitatea cruntă cu care se confruntă foarte mulți cetățeni din țara noastră. De exemplu, unul din cinci români își permite carne doar de sărbători, un lucru greu de conceput pentru o societate din lumea civilizată.

19 sept. 2023, 09:09
Unul din cinci români își permite carne doar de sărbători! De câți bani are nevoie un cetățean pentru a trăi decent
Unul din cinci români își permite carne doar de sărbători!

Unul din cinci români își permite carne doar de sărbători! În condițiile unei inflații încă ridicate, de aproximativ 9,43%, în luna august, românii au nevoie de mult mai mulți bani decât arată statisticile oficiale.

Citește și Cât costă un kilogram de jumări și unul de brânză la mama Geta. Familia Sterp știe cum să facă bani

Unul din cinci români își permite carne doar de sărbători!

Institutul Național de Statistică (INS) a realizat un sondaj conform căruia, românii au nevoie cel puțin 4.000 de lei pe lună pentru a face față cheltuielilor.

Datele INS arată că 40% dintre respondenți au indicat această sumă care reprezintă mai mult decât dublul salariului minim net. Mai mult, 18% spun că s-ar descurca, la limită, cu 3.000 de lei.

15% dintre cei are au participat la acest sondaj au spus că ar fi capabili să supraviețuiască în baza unui venit lunar mai mic de 2.000 de lei. Aceștia sunt din din mediul rural și nu au un venit lunar constant.

Reprezentanții INS care au realizat acest sondaj au subliniat că diferențele dintre traiul la țară și viața la oraș este unul extrem de diferit.

Concret, la țară un venit minim de 2.000 este indicat ca suficient de 20 la sută dintre oameni. În schimb, în mediul urban, numai 9% procente au considerat că acest venit este suficient.

Mai mult, sondajul INS a subliniat că o familie din cinci nu reușește să își achite la timp facturile la utilități, iar cele mai multe aleg să amâne achitarea întreținerii și a facturii la electricitate.

Potrivit INS, cetățenii din regiunea București-Ilfov înregistrează cele mai mari restanțe. 88% sunt în urmă cu factura la energie.

Din păcate, 21% dintre cetățenii României spun că nu își permit să mănânce carne în mod regulat.

Un alt studiu, realizat în anul 2021 de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, arăta că, la momentul respectiv, o persoană se putea descurca cu 1.200 de lei pe lună. În prezent, o familie fără copii e nevoie de 4.400 de lei pe lună.

Această sumă poate să crească la 6.000 de lei pentru o familie cu un copil și la 7.200 de lei pentru o familie cu doi copii.

Citește și Câți bani a ajuns să cheltuie lunar un român pentru a trăi decent! „Îmi este foarte greu să mă încadrez într-un buget de sub 5.000 de lei”