Unul dintre cei mai iubiţi tineri poeţi ucraineni a murit în atacurile ruseşti, la numai 33 de ani

Moartea pe front a renumitului poet devenit soldat Maksim Krivţov a provocat tristeţe şi şoc în Ucraina, unde lumea culturală şi societatea civilă în general i-au adus un omagiu şi au menţionat cariera sa lungă de combatant voluntar împotriva agresiunii ruse.

09 ian. 2024, 23:31
Unul dintre cei mai iubiţi tineri poeţi ucraineni a murit în atacurile ruseşti, la numai 33 de ani

Ucraina a fost supusă noaptea trecută unui atac „masiv” combinat cu rachete şi drone din partea Rusiei, în a doua zi de Crăciun pe rit vechi, sărbătorit de ruşi, care s-a soldat cu numeroase victime, potrivit Unian.

„Poetul Maksim Krivţov a murit astăzi”, a anunţat duminică pe contul său de Facebook scriitorul ucrainean Liubko Dereş, care nu a oferit detalii despre împrejurările morţii poetului.

Moartea lui Krivţov, în vârstă de 33 de ani, a fost confirmată de mama sa, Nadia, care a scris; „Întuneric… fără lumină… fără zi…”, schimbându-şi fotografia pe Facebook cu imaginea unei lumânări funerare, potrivit publicaţiei ucrainene Apostrophe.

De asemenea, decesul său a fost confirmat şi de PEN Ucraina. Potrivit unei note publicate de filiala ucraineană a acestui colectiv de scriitori cu prezenţă în peste 100 de ţări, poetul a participat în 2013 şi 2014 la protestele de stradă care au dus la moartea a peste o 100 de manifestanţi la Kiev şi la răsturnarea ultimului preşedinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Krivţov s-a înrolat ulterior ca voluntar să lupte împotriva separatiştilor loiali Moscovei în Donbas (în 2014), care au declarat independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Potop de bombe, sirenele de război nu s-au oprit nici de Crăciunul pe stil vechi

După ce a luat parte la ostilităţi, poetul a lucrat într-un centru de reabilitare fizică şi psihică pentru veteranii acestui război.

Odată cu invazia pe scară largă lansată de Rusia în Ucraina la 24 februarie 2022, el s-a întors pe front în cadrul armatei ţării sale, potrivit notei PEN.

Krivţov a publicat mai multe poeme despre război, care au fost incluse de PEN în lista celor mai bune cărţi ucrainene din 2023.

Rusia a atacat pe front şi a bombardat Ucraina de Crăciunul sărbătorit de ruşi pe rit vechi la 7 ianuarie şi a continuat atacurile şi în a doua zi de Crăciun, luni.

Cel puţin trei persoane au fost ucise în Ucraina în noile lovituri ruseşti în noaptea de duminică spre luni, au anunţat autorităţile ucrainene, într-un moment în care Moscova afirmă că doreşte să-şi intensifice atacurile împotriva ţării vecine.

Citeşte şi: Bild, citând servicii secrete ucrainene: Rusia ar putea ataca ţări din Europa, inclusiv România