Uraganul Dorian, noi victime: Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa

Cel puţin şapte persoane au decedat în Bahamas în urma trecerii uraganului Dorian, a anunţat premierul ţării, Hubert Minnis, citat miercuri de DPA.

04 sept. 2019, 06:30

Minnis a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că bilanţul a crescut de la cinci la şapte morţi după ce două persoane dintr-un grup de 25, transportate pe insula New Providence, au decedat. ”Ne putem aştepta la mai multe decese”, a spus Minnis adăugând că cifrele actuale se bazează pe informaţii preliminare, după o evaluare iniţială efectuată în insulele Abaco.

Uraganul Dorian, retrogradat la categoria 2, se deplasa foarte lent către Statele Unite, marţi seară, după ce a devastat Bahamas, relatează AFP. Insulele Abaco şi Grand Bahama, asupra cărora Dorian s-a năpustit cu forţa unui uragan de categoria 5, erau marţi încă în mare parte rupte de lume. Palmieri desfrunziţi, case sfărâmate şi caroserii de autovehicule ce pluteau pe o mare de ruine – un peisaj trist, care contrasta izbitor cu obişnuitele imagini paradisiace din Bahamas. Cel puţin 61.000 de persoane au nevoie de ajutor alimentar în Bahamas, a estimat marţi ONU informează Agerpres.

Clasat la categoria maximă, 5, la momentul la care a lovit Bahamas, Dorian a slăbit între timp din intensitate. Acesta a fost retrogradat la categoria 2, cu viteze ale vântului de până la 175 de kilometri la oră, potrivit celui mai recent buletin informativ emis miercuri, la ora 01:00 GMT, de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Citeşte şi Uraganul Dorian a omorât 5 oameni în Bahamas

Uraganul se afla la 175 kilometri est de Melbourne, Florida, şi se îndrepta în direcţie nord-vest, paralel cu linia de coastă a acestui stat din sud-estul Statelor Unite, cu o viteză de 9 kilometri la oră. În ciuda scăderii din intensitate, Dorian a crescut în dimensiuni şi rămâne foarte periculos, au avertizat meteorologii, care se străduiesc să prezică traiectoria exactă a ciclonului. O singură certitudine: el se va apropia periculos de mult de Florida până miercuri seară, înainte de a urma linia de coastă din sud-estul SUA, spre statele Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord, informează Agerpres.

Cele două state din Carolina prezintă cel mai ridicat risc de inundaţii, a indicat NHC, fiind aşteptate cantităţi de precipitaţii de 13-25 de centimetri şi valuri de 1,2 şi chiar peste 2 metri înălţime. Ochiul uraganului Dorian ar trebui să treacă ”aproape sau peste” aceste două state în zilele de joi şi vineri dimineaţă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat o stare de urgenţă în Carolina de Nord. Câteva milioane de persoane din zonele ameninţate de uraganul Dorian au primit ordin de evacuare.