Urmează o iarnă foarte de grea. Europa se va confrunta încă din luna decembrie cu val de frig extrem

Se anunță o iarnă extrem de grea în Europa. Experții în climă avertizeză luna decembrie va veni cu un val de frig extrem în Europa. Vestea nu este deloc îmbucurătoare pentru europenii care se tem că nu vor fi suficiente surse de energie pentru a face față sezonului rece.

14 oct. 2022, 00:38
Urmează o iarnă foarte de grea. Europa se va confrunta încă din luna decembrie cu val de frig extrem

Vești proaste pentru Europa. Urmează o iarnă extrem de grea, anunță Autoritățile internaționale în domeniul climei, care spun că există o „probabilitate mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ chiar înainte de Crăciun.

Citește și Iarnă grea pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. De când începe furnizarea agentului termic în Bucureşti

Avertismentul a picat ca un trăsnet pentru țările europene care continuă să își umple depozitele de gaze naturale, în speranța de a trece peste această iarnă fără să consume prea mult gaz rusesc.

Pentru o iarnă normală, analiștii spun că ar trebui să existe suficient gaz în Europa, însă dacă temperaturile scad, atunci țările ar putea fi obligate să raționalizeze accesul la gaz, afectând astfel industriile și locurile de muncă.

”Șansa unui val de frig în acest an, cel mai probabil în decembrie, rămâne foarte reală. Prognoza de acum este, însă, plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – nu sunt încă în joc”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF), pentru Politico.

Cu toate acestea, guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui să fie atente la posibilitatea unui val de frig înainte de Crăciun, care ar exercita o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze pe continent.

„Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea fi înclinați să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji. Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de a avea un val de frig și, în orice caz, în acest an această șansă – înainte de Crăciun – este mai mare decât într-un an normal”, a mai declarat Buontempo.

Potrivit experților, dacă actualul model meteorologic La Niña, caracterizat de temperaturi de suprafață ale mării mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial, va persista până la Anul Nou – lucru care nu poate fi încă prezis cu certitudine – înseamnă că a doua jumătate a iernii va fi mai blândă.

Carlo Buontempo sfătuiește guvernele europene să folosească aceste date privind condițiile climatice și modelele meteorologice probabile pentru a prevedea potențiale perioade de vânt și precipitații slabe care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă (eoliană și hidro).

Citește și Europenii se pregătesc de o iarnă grea. Unii angajaţi au primit pături pentru a face faţă frigului din birouri