Urmează o nouă criză imobiliară? Prețurile pentru apartamentele din București au crescut și cu 25% într-o lună

Prima lună a verii lui 2021 a venit cu creşterile apartamentelor din Capitală. Există cartiere unde preţutirle cerute d eprorpietari au crescut şi cu 20% faţă de luna mai.

02 iul. 2021, 10:59
Urmează o nouă criză imobiliară? Prețurile pentru apartamentele din București au crescut și cu 25% într-o lună

Urmează o nouă criză imobiliară. Analiza a fost realizată de economica.net,  pe baza datelor statistice ale portalului Anunțul.ro. Proprietarii au cerut în iunie mai mult pe locuințele scoase la vânzare decât în luna mai.

Urmează o nouă criză imobiliară? Prețurile pentru apartamentele din București au crescut și cu 25% într-o lună

Sunt şi zone în care prețurile au înregistrat scăderi, dar destul de mici. În analiză au fost luate doar apartamentele de două camere. Cele mai mari creșteri de preț înregistrate în luna iunie față de mai au fost observate în zonele Universitate-Kogălniceanu, unde majorarea este de 25%, Victoriei-Romană, cu o creștere de 22,5%, Grivița-Gara de Nord cu 21%, și Mai – Domenii, unde creșterea a fost de 20%. Prețul mediu cerut pentru un apartament de două camere la Universitate-Kogălniceanu este de 106.700 de euro, în timp ce în zona Grivița-Gara de Nord, prețul mediu cerut în iunie a fost de aproape 68.000 de euro.

Scăderea cea mai mare la apartamentele din București s-a înregistrat în luna iunie în zona Pantelimon, unde cerințele proprietarilor s-au redus. Un apartament cu două camere a avut un preț mai mic cu 9,7% în iunie față de luna mai. Un apartament cu două camere în Pantelimona a avut în luna iunie un preț mediu de 59.304 euro, similar cu luna ianuarie a acestui an.

O scădere similară s-a înregistrat și în cazul locuințelor din zona Vitan, de 9,2%. Față de luna ianuarie, scăderea este și mai mare, de aproape 16%.Cu aproape 4% s-au redus prețurile la apartament în zona Iancului-Mihai Bravu, iar cele din zona Tineretului-Timpuri Noi s-au redus și ele cu 3%.

Totodată, prețurile de vânzare ale locuințelor ANL vor scădea în acest an la nivelul celor din 2019, potrivit unei modificări legislative inițiate de ministerul Dezvoltării și adoptate joi de Guvern. Mai exact este vorba de o Ordonanță de urgență care modifică legea ANL, stabilind că prețul de vânzare a locuințelor pornește nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităților.,

„Anul trecut, din cauza formulei existente până în prezent, la sfârșitul lunii iulie 2020 a avut loc o creștere cu 60-70% a prețurilor de vânzare a apartamentelor destinate tinerilor. Reglementarea aflată în vigoare vorbea de o valoare de înlocuire care se aplica – era un mecanism care avea in vedere pretul de construcție al imobilelor din anul anterior vânzării. Drept urmare în 2020 a intervenit efectul OUG 114 cu creșterea prețurilor materialelor de construcții, respectiv creșterea finanțării resursei umane din domeniul construcțiilor, și acest lucru s-a evidențiat în această creștere a prețurilor.
Ceea ce am propus noi a fost o întreagă regândire a mecanismului de determinare a prețurilor de vânzare a locuințelor, astfel încât pe baza acestui mecanism prețurile să revină acolo unde au fost în 2019.

Mecanismul pe care noi l-am propus și Guvernul l-a aprobat are în vedere prețul de construcție al imobilului respectiv al apartamentului pe care-l ocupa tinerii, din care se scade amortizarea, adică nivelul chiriei aplicate pentru că este un venit care deja s-a încasat de-a lungul timpului. Se aplică apoi un coeficient de indice al localităților pentru că nu poate fi același preț în București și într-un oraș din provincie și de asemenea se aplică și o inflație la acest mecanism.”, a declarat joi ministrul Cseke Attila la finalul ședinței de Guvern.

Citeşte şi: Preţurile apartamentelor au crescut enorm într-o singură lună. Cât a ajuns să coste metrul pătrat