Urs în zona Castelului Peleş din Sinaia. A fost emis RO-ALERT

Un urs a fost surprins în zona Castelului Peleş din Sinaia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei.

02 iul. 2021, 23:32
Urs în zona Castelului Peleş din Sinaia. A fost emis RO-ALERT

Urs în zona Castelului Peleş din Sinaia. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, un urs a fost surprins vineri seară în zona castelului Peleş din Sinaia.

Urs în zona Castelului Peleş din Sinaia

Cetăţenii au fost avertizaţi prin intermediului unui mesaj de tip RO-ALERT cu privire la faptul că în zona Castelului Peleş se află un urs. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Daniel Chirvase, a precizat că animalul a fost îndepărtat în zona împădurită, în urma intervenţiei echipajelor solicitate la faţa locului.

Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, subliniind că legislaţia trebuie schimbată astfel încât în cazurile de forţă majoră „să putem interveni prompt în interesul omului”.

„Trebuie să acceptăm realitatea şi cea mai mare greşeală este sau ar fi să negăm evidenţele. Evidenţele arată că în ultimii 5 ani numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor care sunt prezenţi în locuinţe, gospodării, pe stradă, a crescut de 10 ori faţă de 2016. 2021 va fi anul care va marca această creştere de 10 ori şi nu vorbim de o senzaţie, vorbim de mii de animale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pe ultimii 5 ani pentru că este exact perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi perioada în care fenomenul a luat amploare. Am avut parte de foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau chiar în statisticile ministerului”, a precizat Barna Tzancos la Digi 24.

Citeşte şi Urșii din Bacău au ieșit din pădure, pentru a lua masa în oraș. Cum au fost surprinse animalale – VIDEO

El spune că legislaţia trebuie modificată astfel încât în cazurile de forţă majoră să se poată interveni în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme, nu cum se întâmplă în prezent când intervenţia apare după câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

„Ceea ce trebuie noi să facem este să modificăm legislaţia astfel încât în cazurile de forţă majoră să putem interveni prompt în interesul omului, în interesul protejării vieţii umane (…) Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol”, a explicat oficialul MMAP.

Citeşte şi Urs lovit de maşină la Băile Tuşnad. Autoturismul a fost distrus, iar animalul rănit. Avertismentul autorităţilor