Ursul Panda Gigant, o adevărată enigmă pentru biologi

Regimul alimentar al ursului panda îi furnizează prea puțină energie. El compensează însă acest lucru mișcându-se foarte puțin și încet, relatează Le Figaro, preluat miercuri de passionsante.be.

14 oct. 2015, 14:27
Ursul Panda Gigant, o adevărată enigmă pentru biologi

„Ursul panda gigant este o adevărată enigmă biologică. Este făcut să fie carnivor și totuși mănâncă foarte rar un ou, o insectă sau puțină carne, regimul său fiind alcătuit în proporție de 99% din vegetale. Poate mânca până la 20 de kilograme de bambus pe zi”, scrie le Figaro, citat de Agerpres.

Problema este că din alimentație primește prea puțină energie: având o singură cameră stomacală și un intestin scurt, digestia sa este prea rapidă pentru a asimila corect materiile vegetale. În plus, flora intestinală îi este dominată de bacterii specifice carnivorelor și conține destul de puține enzime necesare prelucrării celulozei.

Citeşte şi Lucruri NEŞTIUTE despre ursul panda: Dacă nu e ţinut în braţe, puiul panda moare

Din punctul de vedere al evoluției, ursul panda este un mister. „Însă el are o tactică secretă pentru a supraviețui, în pofida regimului nepotrivit. Secretul este că animalul folosește foarte puțină energie”, adaugă le Figaro. Acest lucru a fost demonstrat de o echipă de cercetători de la Academia chineză de Științe. Cercetătorii au stabilit, studiind urșii panda în captivitate și în libertate, că risipa calorică — pentru acoperirea nevoilor proprii — este mult mai mică decât s-ar putea presupune în mod logic. Prin comparație, consumul de energie este de două ori mai mic decât în cazul unui om de aceeași greutate.

„Trei elemente îi permit să consume atât de puțină energie. Mai întâi creierul, ficatul și rinichii, organe vitale care consumă destul de multă energie, sunt mai mici decât ne-am aștepta. Apoi, când nu mănâncă, urșii panda nu fac mare lucru: atât cei aflați în captivitate, cât și cei din libertate se mișcă doar 33-49% din timpul lor, viteza de deplasare fiind de numai 27 de metri pe oră. În al treilea rând, ursul panda gigant are niveluri reduse de hormoni tiroidieni, precum și o mutație a genei care coordonează sinteza acestor hormoni ce au de obicei rolul de a intensifica metabolismul”, scrie Le Figaro.

Plecând de la aceste elemente, „se realizează o combinație de adaptări morfologice, comportamentale, fiziologice și genetice care duc la un consum energetic scăzut. Se pare că astfel urșii panda reușesc să trăiască cu un regim alcătuit în principal din bambus”, încheie Le Figaro, preluat de passionsante.be.

Citeşte şi Doi pui de urs panda gigant s-au născut la ZOO din Washington