Coaliţia Meloni a obţinut 44% din voturi! Ursula von der Leyen amenință iar că fondurile Italiei vor fi tăiate dacă la Roma va ajunge un Guvern de extremă dreaptă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se teme că Guvernul Italiei ar putea fi condus de extrema dreaptă și amenință că fondurile europene vor fi tăiate dacă vor avea un comportament deviant. Coaliţia de dreapta-extremă dreapta obţine 44% din voturile exprimate, arată rezultate aproape definitive.

26 sept. 2022, 12:42
Coaliţia Meloni a obţinut 44% din voturi! Ursula von der Leyen amenință iar că fondurile Italiei vor fi tăiate dacă la Roma va ajunge un Guvern de extremă dreaptă

Ursula von der Leyen, președinta CE, a catalogat cu brutalitate alianța de extremă dreaptă  din Italia ca fiind „prietenii lui Putin” și speră că aceștia nu vor prezenta un comportament deviant în cadrul Uniunii Europene, aceștia urmând să fie supuși unor restricții dacă va fi cazul.

„Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să reacționăm”, a declarat Ursula von der Leyen.

Extrema dreaptă a obţinut o victorie istorică în Italia, prin Partidul Fratelli d’Italia (FDI post-fascst) al lui Giorgia Meloni, care a obţinut în alegerile legislative de duminică, în coaliţie împreună cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia (FI, liberal) al lui Silvio Berlusconi,44% dintre voturile exprimate, potrivit unor rezultate anunţate de Ministerul italian de Interne.

Partidul Fratelli d’Italia al lui Meloni a obţinut 26,29% din voturie exprimate în alegerile de duminică, Liga lui Salvini 8,98%, iar Fora Italia a lui Berlusconi 8,26%, potrivit unor rezultate aproape definitive.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a obţinut 19,12% din voturile exprimate, potrivit acestor rezultate, iar Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) 15,26% – jumătate din scorul obţinut în alegerile legislative din 2018. Prezenţa la urne a atins un minim istoric de 64%.

Potrivit institutelor de sondare, alegătorii au stat acasă în semn de protest, dar şi pentru că sunt dezamăgiţi de înţelegerile din culise care au condus la formarea celor trei guverne de la ultimele alegeri legislative din 2018.

Giorgia Meloni urmează se devină prima femeie premier a Italiei.
Victoria sa a fost salutată de divverse partide populiste şi de extremă dreapta din Europa şi constituie o cotitură istorică.

Giorgia Meloni, liderul partidului Frăția Italiei, a câștigat între timpo alegerile și este foartte aproape de a deveni prima femeie prim-ministru din Italia.

Matteo Salvini, fost membru al Parlamentului European, a venit rapid cu o repllică pentru președinta CE, cerându-i demisia. „Ce este asta, o amenințare? Aroganță rușinoasă. Respectați votul, liber, democratic și suveran al poporului italian! Prietenii tuturor, valeții nimănui. Fie își cere scuze, fie demisionează”, a spus acesta pe contul său de Twitter.

Citește și: Exit poll alegeri Italia: Victorie clară a coaliţiei de dreapta a Giorgiei Meloni la alegerile legislative

Giorgia Meloni face apel la unitate după victoria în alegeri

Președinta partidului naționalist Frații Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că italienii au acordat un mandat clar extremei drepte pentru a forma un guvern și face apel la unitate pentru a confrunta numeroasele probleme pe care Italia le are, conform Reuters.

„Dacă vom fi chemaţi să guvernăm această naţiune, o vom face pentru toţi italienii, cu scopul de a unii oamenii, de a exalta ceea ce îi uneşte mai degrabă decât ceea ce îi dezbină”, a declarat Meloni. „Nu vă vom trăda încrederea”, a mai spus aceasta.

„Istoria pe care am făcut-o astăzi. Această victorie este dedicată tuturor militanţilor, managerilor, suporterilor şi fiecărei persoane care – în aceşti ani – a contribuit la realizarea visului nostru, oferindu-şi sufletul şi inima în mod spontan şi dezinteresat. Celor care, în ciuda dificultăţilor şi a celor mai complexe momente, au rămas la locul lor, cu convingere şi generozitate. Dar, mai presus de toate, este dedicată celor care cred şi au crezut întotdeauna în noi. Nu vă vom trăda încrederea. Suntem gata să ridicăm Italia”, a scris aceast într-o postare pe Facebook.

Citește și: Cine este Giorgia Meloni, politicianul pe cale să devină prima femeie prim-ministru din Italia. Analiştii sunt îngrijoraţi: „La un secol după Mussolini, ea caută să ducă ţara înapoi la naţionalism”