Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev. Președinta Comisiei Europene și Volodimir Zelenski discută despre aderarea Ucrainei la UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Kiev, sâmbătă dimineața, pentru a purta discuții cu Volodimir Zelenski despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Vizita nu a fost anunțată oficial.

04 nov. 2023, 13:02
Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev. Președinta Comisiei Europene și Volodimir Zelenski discută despre aderarea Ucrainei la UE

„Mă aflu aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE”, precum şi despre sprijinul financiar al UE „pentru a reconstrui Ucraina ca o democraţie modernă şi prosperă”, a declarat Ursula Von Der Leyen la sosirea în gara din Kiev.

Citește și Medvedev ameninţă Polonia, stat NATO: „O vom trata exact ca pe un inamic istoric”

Ajunsă la Kiev, șefa Comisiei Europene a postat un mesaj și pe Twitter. „Mă bucur să mă întorc la Kiev pentru a șasea mea vizită de război. Sunt aici pentru a discuta despre calea de aderare a Ucrainei la UE, sprijinul financiar al UE pentru reconstruirea Ucrainei ca o democrație modernă și prosperă. Și cum vom continua să facem Rusia să plătească pentru războiul său de agresiune.”

În câteva zile, în data de 8 noiembrie, Bruxelles urmează să lanseze un raport referitor la progresele făcute de Ucraina și să ia o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare. Ursula von der Leyen va avea și un discurs în Parlamentul Ucrainei.

Aceasta e a șasea vizită a președintei Comisiei Europene în Ucraina de la începerea invaziei rusești. Ursula von der Leyen a precizat că are de gând să discute și despre „sprijinul militar” al europenilor, precum şi despre „al doisprezecelea pachet de sancţiuni” al UE împotriva Rusiei, în curs de pregătire.

Citește și Tragedie într-un centru de dezintoxicare. Peste 30 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, după izbucnirea unui incendiu de proporții

„Mesajul cel mai important este de a reafirma că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a insistat ea, într-un moment în care Kievul este îngrijorat că sprijinul occidental se diminuează din cauza conflictului dintre Israel şi Hamas.

„Este adevărat că atenţia lumii este acum mai concentrată” asupra Orientului Mijlociu, a recunoscut Von Der Leyen. „Dar am planificat această călătorie (la Kiev) de mult timp; este tipul tradiţional de călătorie înainte de prezentarea unui raport privind extinderea UE”, a adăugat ea.