Ursula von der Leyen, mesaj încurajator pentru Volodimir Zelenski. „UE şi Ucraina sunt deja mai aproape ca niciodată”

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat, marţi că Uniunea Europeană şi Ucraina sunt deja "mai aproape ca niciodată", cu toate că până la momentul aderării mai este un drum destul de lung.

01 mart. 2022, 23:05
Ursula von der Leyen, mesaj încurajator pentru Volodimir Zelenski. „UE şi Ucraina sunt deja mai aproape ca niciodată”

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a transmis acest mesaj optimist Ucrainei, în a şasea zi de război declanşat de Rusia, la ordinul lui Vladimir Putin.

„Nimeni nu se poate îndoi că un popor care susţine atât de curajos valorile noastre europene aparţine familiei noastre europene”, a transmis von der Leyen, apreciind că de modul în care Europa răspunde la agresiunea Rusiei depinde viitorul sistemului internaţional, conform News.ro.

”Este momentul adevărului pentru Europa (…) Modul în care răspundem la ceea ce face astăzi Rusia va determina viitorul sistemului internaţional”, a declarat Ursula von der Leyen.

Şefa Comisei Europene a făcut referire şi la cei care protestează în întreaga lume în faţa ambasadelor Rusiei, dar şi la cei care şi-au deschis casele pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

„Europa va fi acolo pentru ei, nu doar în primele zile, dar şi în săptămânile şi lunile care vor urma. Aceasta trebuie să fie promisiunea noastră comună”, a mai afirmat ea.

De aceea, Ursula von der Leyen a anunţat activarea mecanismului de protecţie temporară pentru a oferi refugaţilor un statut sigur şi acces la şcoli, îngrijire medicală şi muncă.

Citeşte şi: A două rundă de negocieri de pace între Ucraina și Rusia! Delegațiile celor două țări se întâlnesc miercuri tot în Belarus

Ursula von der Leyen, despre sancţiunile aplicate Rusiei. „Cetăţenii Europei înţeleg foarte bine că trebuie să luăm atitudine”

Mai mult, preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre sancţunile aplicate Rusiei în ultimele zile, care vor avea consecinţe şi asupra celorlalte ţări.

„Cetăţenii Europei înţeleg foarte bine că trebuie să luăm atitudine faţă de această crudă agresiune, pentru că, în definitiv, mai puţină dependenţă de gazele ruseşti înseamnă mai puţine fonduri pentru război”, a mai afirmat von der Leyen.

Totodată, şefa Executivului european a reamintit că, pe fondul războiului din Ucraina, siguranţa Europei nu este ceva garantat şi trebuie apărată.

Din acest motiv, UE foloseşte în premieră bugetul propriu pentru a cumpăra şi livra arme unei ţări atacate. La ajutorul de 500 de milioane de euro se adaugă alţi bani pentru ajutor umanitar, ”cel puţin tot 500 de milioane de euro”.

Citeşte şi: Interviu din buncăr cu Volodimir Zelenski, la CNN: „Este foarte grav… Nu sunt într-un film”