Ursula von der Leyen nu cedează în faţa lui Putin: „Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămân în continuare”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunţă, în discursul privind starea Uniunii rostit în Parlamentul European, că Europa nu ridică sancţiunile impuse Federaţiei Ruse în urma agresiunii asupra Ucrainei şi reafirmă susţinerea faţă de Kiev. Anunţul a fost făcut în şedinţa la care este prezentă şi prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska

14 sept. 2022, 10:57
Ursula von der Leyen nu cedează în faţa lui Putin: „Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămân în continuare”

„Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip şi acest chip este chipul tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa agresiunii Rusiei. (…) Am văzut în ultimele zile că acest curaj dă rezultate”, a spus preşedinta Uniunii Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta a vorbit despre sutele de familii ucrainene care şi-au pierdut copiii în război şi „pentru care războiul nu se va termina niciodată”, ea susţinând că „victimele inocente ale acestui război vor rămâne în memoria noastră”.

Adresându-se primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, prezentă la dezbatere, Von der Leyen i-a spus: „A fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar aţi găsit acest curaj şi s-a ridicat o naţiune de eroi”, amintind că preşedintele Volodimir Zelenski este cel care a rămas la Kiev conducând rezistenţa în faţa agresiunii.

Citeşte şi: Anunțul momentului de la Strasbourg! Ursula von der Leyen: Preţurile la gaze vor fi plafonate. Marile companii fac profituri uriaşe”

„Aţi dat o voce poporului pe scena globală şi ne-aţi dat curaj tuturor şi de aceea astăzi vrem să vă mulţumim, şi tuturor ucrainenilor! Glorie unei ţări de erou europeni! Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne nezdruncinată şi de acum înainte”, a mai spus ea.

Von der Layen adaugă că sectorul financiar al Rusiei „este în pragul colapsului”, iar „industria rusească este sfârtecată” prezentând cifre în acest sens. Ea spune că „Kremlinul este cel care a pus această economie pe calea pierzaniei”.

”Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămân în continuare. Este momentul să fim în continuare hotărâţi şi nu să facem concesii. Şi acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte susţinerea noastră financiară pentru Ucraina. Vom fi alături de ei pe termen lung” mai spune ea.

Citeşte şi: Polonia ar putea îngheţa anul viitor preţurile la electricitate pentru gospodării

Ursula von der Leyen a mai anunţat, în cadrul aceleiaşi întruniri, că va face a treia vizită în Ucraina.

Preşedinta CE a precizat că la Kiev va discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre integrarea Ucrainei pe piaţa unică a UE. Piaţa unică europeană garantează circulaţia liberă a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor, scrie Agerpres.

Vizita anunţată va fi cea de a treia pe care o efectuează von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, mai menţionează dpa. În aprilie, ea a vizitat între altele suburbia kieveană Bucea, la scurt timp după ce au ieşit la iveală presupuse crime de război ruse comise acolo. În iunie, von der Leyen s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski şi premierul Denîs Şmîhal pentru a discuta despre ambiţiile Ucrainei de aderare la UE.

Citeşte şi: Când se termină războiul în Ucraina. Kievul anunţă condiţiile pentru pace