Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: „Nu vom uita curajul ucrainenilor şi solidaritatea poporului român în aceste momente”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut joi o vizită în România, fiind primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

03 mart. 2022, 11:33

Ursula von der Leyen a declarat, la sfârşitul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că Uniunea Europeană spijină Ucraina în războiul cu Rusia şi a felicitat poporul român pentru promptitudinea cu care a ajutat refugiaţii care au fugit în România „din calea armelor lui Putin”.

„Transmit condoleante familiilor ofiterilor rapusi in accidentele de aseara. Felivit dn toata iima romanii care primesc refugiati cu bratele descjhise. Sunt momente de solidaritate in care oferiti o raza de lumina sutelor de mii de persoane care pleaca, impreuna cu copiii, din calea armelor lui Putin, pentru a gasi o viata normala in UE. Romania a oferit un exemplu intregii lumi, ajutand refugiatii cu tot ce aveau nevoie.

Citeşte şi: Expert american: Al Treilea Război Mondial a început deja. Putin va folosi toate armele pe care le are la dispoziţie

Oamenii si-au deschis casele refugiatilor, au strans fonduri, Romania nu doar ca ii primeste, dar ajuta si Republica Moldova, asigura medicamente, da un exemplu de solidaritate in sanul Europei. UE vrea sa se asigure ca ofera refugiatilor protectie rapida si eficienta. UE ofera drept de resedinta si locuinte. Am emis ghiduri pentru a simplifica formalitatile la frontiera. Oferim sprijin umanitar pentru a face fata consecintelor. 500 de milioane de euro au fost alocati de UE pentru aceasta. Am stabilit in Romania un centru umanitar care ne ajuta sa gestionam ajutoarele oferite Ucrainei si refugiatilor.

Ne vom aminti permanent hotararea si curajul populatiei Ucrainei si solidaritatea poporului roman in aceste momente dificile. Vom institui sanctiuni foarte dure Rusiei, fara precedent, care vor fi aplicate de partenerii si aliatii din intreaga lume. Suntem pregatiti sa facem fata unei inrautatiri a situatiei. Sporim cantitatile de energie din gaze, facem apel la cele mai inteligente solutii pentru a deveni independenti de resursele de gaze, petrol si energie din Rusia.”, a declarat Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Pentagonul ironizează Rusia: Blindate pierdute, coloane împotmolite, pierderi de vieţi