Ursula von der Leyen s-a răzgândit în privința fermierilor români. Vin mai multe ajutoare de la Bruxelles, în urma sprijinului oferit pentru Ucraina

Ursula von der Leyen s-a răzgândit. După ce România a făcut scandal pentru că nu a primit un ajutor consistent pentru fermieri, în contextul ajutorului oferit pentru Ucraina, Comisia Europeană a reevaluat problema.

25 mart. 2023, 08:51
Ursula von der Leyen s-a răzgândit în privința fermierilor români. Vin mai multe ajutoare de la Bruxelles, în urma sprijinului oferit pentru Ucraina

Meritele României pentru ajutorul oferit Ucrainei, în privința ajutorului pentru regimul Volodimir Zelenski, va începe să fie apreciat, a menționat Ursula von der Leyen.

„Aș dori să subliniez marele succes al culoarelor de solidaritate care au permis Ucrainei să exporte cantități mari de cereale și alte produse agricole. Aceasta este pe lângă Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, a doua mare inițiativă pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cereale.

În acest context, este important să ajutăm – și am discutat despre asta – fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că acum vin multe cereale pe piața europeană, iar asta are o influență asupra prețurilor.

Și, prin urmare, acele țări din prima linie care ajută cel mai mult nu ar trebui să sufere și să fie dezavantajate. Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din Rezerva Agricolă de Urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în seara asta. Prin urmare, sunt recunoscătoare României care a făcut o moțiune și a cerut să analizam creșterea acestei sume pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat președinta Comisiei Europene, potrivit presei internaționale.

 

Klaus Iohannis, trădat încă o dată: „Astfel de abordări pun sub semnul întrebării buna credință”

 

În mod surprinzător, printre liderii politici din România care au criticat Comisia Europeană s-a numărat și președintele Klaus Iohannis. În această săptămână, oficialul de la Cotroceni a transmis că decizia Bruxellesului nu este corectă în privința fermierilor.

„Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană operează o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Nu le-am văzut, nu pot să le comentez.

Mi se pare foarte ciudat ca la Comisie, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate după părerea mea ‘contabilicește’. Sunt chestiuni complicate, Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii.

Nu au făcut-o, nu știu de ce nu au făcut-o, dar vom afla și vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a comentat Klaus Iohannis.

Guvernul ar urma să acopere, de asemenea, pentru fermierii autohtoni diferența generată de invazia produselor ucrainene pe teritoriul României.