Urzica revitalizează organismul

Bogată în aminoacizi, vitamine, săruri minerale și acid folic, urzica este un adevărat pansament pentru organism, fiind folosită atât în prepararea tocănițelor și a supelor, cât și cu scop terapeutic, în infuzii, decocturi și tincturi.

20 apr. 2017, 06:19
Urzica revitalizează organismul

Un fel de vestitoare a primăverii, urzica se găsește din abundență în zonele necultivate de deal, câmpie și munte, acolo unde solul este umed, în grădini, izlazuri, pe lângă drum sau în păduri. Planta este recunoscută pentru faptul că remineralizează întregul organism și întărește sistemul imunitar. Ajută la scăderea zahărului din sânge, are efect detoxifiant și antimicrobian.

Combate astenia de primăvară

Ceaiul de urzică este un foarte bun expectorant, fiind folosit cu succes în tratarea bronșitelor. De altfel, este și un revitalizant pentru întreg organismul, de aceea o cură cu ceai sau suc de urzici este ideală pentru a scăpa de astenia de primăvară.

De ce ai nevoie pentru ceai: 4 linguri de frunze de urzică uscată, 250 ml de apă.

Preparare și administrare: Pui urzica la fiert în apă, lași să dea într-un clocot, apoi iei de pe foc, acoperi și lași la infuzat 30 de minute. Filtrezi și bei cald sau rece, până la 3 căni pe zi.

De ce ai nevoie pentru suc: 50 g urzici proaspete, 1 lingură cu ulei, sucul de la 1/2 lămâie, 50 ml de apă.

Preparare și administrare: Pui toate ingredientele într-un blender, apoi filtrezi folosind o pânză deasă. Bei doar zeama rezultată, câte o dozăpe zi.

Vinul, băutura detoxifiantă

Cura cu urzici este indicată în detoxificarea organismului, ajutând la eliminarea toxinelor din corp. În acest caz, sunt indicate vinul și infuziile cu frunze de urzică, băute dimineața, pe stomacul gol, înainte de prima masă din zi.

De ce ai nevoie pentru vin: 4 linguri de semințe de urzică, 1 l de vin roșu.

Preparare și administrare: Pui semințele în vinul roșu adus la fierbere. Lași la macerat 10 zile, agitând zilnic, de 2-3 ori. La final, filtrezi vinul și-l lași la decantat încă 6 zile. Separi iarăși și completezi cu vin, până la 1 litru. Păstrezi în recipient ermetice, închise la culoare, la frigider. Poți bea vinul în decurs de 1 an de la preparare. Iei câte 2-3 linguri pe zi, înainte de mesele principale.

De ce ai nevoie pentru infuzie: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită, 200 ml de apă fierbinte.

Preparare și administrare: Adaugi planta în cana cu apă, acoperi și lași la infuzat 15 minute. Bei cald sau rece, de 2 ori pe zi.

Tratamente interne și externe cu urzică

– Hipertensiune arterială – 2 cești de ceai sau 3 căni de infuzie zilnic.

– Boala hemoroidală – 2 linguri de vin după masă și 2 căni de ceai pe zi.

– Anemie – 2-3 căni de infuzie zilnic sau mâncare cu urzici.

– Tulburări gastrice – 20-30 de picături de tinctură într-un pahar cu apă.

– Afecțiuni ale mucoaselor bucale – clătești gura cu decoct de urzică.

– Îngrijirea tenului – ștergi fața cu tampon înmuiat în decoct din frunze de urzică.

Alte preparate din plantă

Decoct: 4 linguri de rădăcină din urzică uscată, puse la fiert în 250 ml apă, 30 de minute, la foc mic. La final, completezi cu apă până la 500 ml. Filtrezi prin tifon des.

Tincură: Pui la macerat 30 g de frunze sau rădăcini uscate și mărunțite în 100 ml alcool de 70 grade. Lași la loc uscat 10 zile, agitând zilnic, de 3-4 ori pe zi. Filtrezi prin tifon, apoi lași la decantat 6 zile, în frigider. Păstrezi în recipient mici, închise la culoare, folosind tinctura în maximum 2 ani de la preparare.

Bine de știut

Femeile însărcinate ar trebui să evite urzicile, deoarece pot să provoace contracții ale uterului.

Află cum previi bolile colonului pe clicksanatate.ro.


loading...