USR a decis! Merge pe un guvern minoritar dacă Hunor şi Cîţu dau înapoi de la refacerea coaliţiei

Liderii USR, reuniţi miercuri seară în şedinţa Biroului Naţional, au decis să formeze un guvern minoritar în cazul în care PNL şi UDMR vor da înapoi de la refacerea coaliţiei.

13 oct. 2021, 22:25
USR a decis! Merge pe un guvern minoritar dacă Hunor şi Cîţu dau înapoi de la refacerea coaliţiei

Dacian Cioloş se va prezenta în Parlament cu propunerea de guvern monocolor USR, potrivit unor surse care au participat la discuţiile liderilor userişti.

”Dacă ei (PNL şi UDMR – n. red.) nu vin alături de noi, mergem cu guvern minoritar în Parlament”, a precizat unul dintre liderii USR pentru News.ro.

De asemenea, o altă decizie luată de BN a fost ca, în cazul în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, atunci USR va susţine alegerile anticipatem au precizat aceleaşi surse.

De asemenea, liderii USR au convocat pentru duminică o şedinţă a Consiliului Naţional pentru a decide structura şi componenţa Guvernului Cioloş, precum şi programul de guvernare.

Dacian Cioloş, după negocierile cu Cîţu şi Hunor: Este exclus să facem alianţă cu PSD şi AUR. Singura variantă pentru noi e alături de PNL şi UDMR

Dacian Cioloş a făcut primele declaraţii după negocierile cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Premierul desemnat e optimist şi crede în şansele unei refaceri a coaliţiei.

„Am avut o discuţie cu liderii PNL şi UDMR şi grupul minorităţilor din Parlament. Practic fosta coaliţia de guvernare. Le-am expus planul meu, odată ce am fost desemnat premier de Klaus Iohannis. Obiectivul meu e sa dam un guvern Romaniei cat mai repede pentru ca data fiind situatia cred ca nu putem astepta discutii lungi.

În mod normal şi natural am venit spre PNL si UDMR pentru că, din punctul nostru de vedere, nu exista o alta formula de construcţie majoritată în Parlament la care noi să participăm. Colegii Cîţu şi Hunor au spus că au nevoie de o discuţie în partid şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire, să vedem care sunt deciziile. Înţeleg că Florin Cîţu are nevoie de această discuţie care va avea loc mâine la partid.

Le-am explicat că avem nevoie de o decizie cât mai repede ca să ştim dacă începem negocierile sau nu. Trebuie să oferim un guvern cu soluţii complete cât mai repede. Le-am prezentat programul pe care noi l-am pregătit cu scăderea preţurilor la energie şi ţinerea sub control a situaţiei pandemice. Am avut reacţii pozitive faţă de propunerile făcute, aşa că aşteptăm decizia PNL şi UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile. Ne gândim deja la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament.

Eu cred că nu e exclusă posibilitatea refacerii coaliţiei. Am auzit că formula viabilă şi realistă este între cele trei partide, cu susţinerea minorităţilor. Eu am spus că pentru noi nu există altă variantă, nici cu PSD, nici cu AUR”, a declarat Cioloş după negocierile cu Cîţu şi Hunor.