USR: Dan Barna la sefia Camerei Deputatilor sau în funcția de vicepremier. Radu Mihail, șeful Senatului – SURSE

USR vrea ca Dan Barna să fie președintele Camerei Deputaților sau vicepremier, au declarat surse din partid.

10 dec. 2020, 18:31
USR: Dan Barna la sefia Camerei Deputatilor sau în funcția de vicepremier. Radu Mihail, șeful Senatului – SURSE

USR: Dan Barna, șef al Senatului sau vicepremier

În această perioadă se poartă negocierile între partidele care doresc să formeze coaliția de guvernare. USR vrea ca liderul partidului, Dan Barna să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților sau de vicepremier.

Totșuși, partidul nu exclude nici sefia Senatului pe care sa o preia actualul lider al senatorilor USR, Radu Mihail. Alianta USR-PLUS nu este prea mulțumită de ideea de a avea doar 5-6 ministere în viitorul Executiv și va insista să aibă cel puțin un minister avizator – Justiție, Finanțe, Fonduri Europene sau Dezvoltare.

Sefia Camerei Deputatilor pentru Dan Barna ar fi motivată de a avea o bună reprezentare în Parlament, proporțională cu mandatele în noul Legislativ, au mai spus sursele, citate de news.ro. Nu e exclus nici scenariul ca USR-PLUS să aibă șefia Senatului în persoana lui Radu Mihail, iar Dan Barna să fie vicepremier.

Pentru funcția de premier, alianța îl va propune pe Dacian Cioloș, iar ideea a fost deja falidată în forurile statutare ale celor două partide.

Schița Guvernului Cîțu: cum se împart funcțiile între PNL, USR-PLUS și UDMR

Sâmbătă vor fi iniţiate discuţiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS şi UDMR – în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a guvernării comune, s-a decis joi la Cotroceni.

Liberalii au pregătit o schiță de Guvern pe care o vor prezenta la negocierile cu cei de la USR-PLUS și UDMR. În varianta PNL va crește numărul de portofolii prin spargerea actualelor ministere, dar vor fi și trei funcții de vicepremier.

Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor.

În varianta PNL am putea avea: Ministerul Economiei și Energiei, Ministerul Turismului și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Cei de la USR-PLUS ar avea o fărâmițare și mai mare: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Turismului, Ministerul IMM-urilor, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Se avansează și primele nume pentru diverse ministere:

La ministerul de Interne: Marcel Vela sau Rareș Bogdan.

La Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu sau Cseke Attila

Ministerul Muncii: Dan Vâlceau sau Cristian Seidler

Ministerul Educaitie: Ștefan Pălărie de la USR.

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode (PNL) sau Cătălin Drulă (USR)

Ministerul Agriculturii: Adrian Oros sau Emil Dumitru, ambii de la PNL

Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu (USR)

Aceasta este o primă schiță a Guvernului, dar negocierile sunt în toi și orice nume se poate schimba, la fel cum orice minister poate trece de la un partid la altul.