USR intenţionează să atace la CCR iniţiativa lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

Parlamentarii USR intenționează să atace la Curtea Constituțională o propunere legislativă inițiată de doi deputați PSD și unul de la ALDE, introdusă joi în mapa Biroului permanent al Camerei Deputaților, dacă aceasta va fi adoptată, a anunțat, miercuri, președintele Uniunii, deputatul Dan Barna.
Filip Stan
07 dec. 2017, 16:41
USR intenţionează să atace la CCR iniţiativa lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

Dan Barna a denunțat „încercarea de întoarcere a dictaturii în Parlament”, în condițiile în care propunerea legislativă încearcă, potrivit USR, interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților.

„Domnii Iordache, Ciuhodaru și Cucșa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri — utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi — să nu mai fie posibilă. Practic, se încearcă interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților. Este vorba de modificarea articolului. 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedură pentru a susține fiecare din amendamente și a-i cere președintelui Camerei să susțină fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o variantă prin care vrea să elimine orice risc ca mașinăria de vot, odată lansată, să mai poată fi blocată”, a susținut Barna într-o declarație de presă.

Potrivit acestuia, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: „În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei”.

„Deci, practic, vorbim ca toate amendamentele admise, venite din comisii, să fie aprobate printr-un singur vot, nemaiputând exista dezbatere în aceste aspecte. Partea și mai gravă urmează în continuare: ‘Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie. Deci, vă dați seama de absurditatea acestei reglementări. Practic, în măsura în care prin votul Camerei sunt admise niște amendamente, toate cele respinse nu numai că nu mai pot fi menționate, nu mai pot fi dezbătute, practic ele nu există, chiar dacă în mod foarte probabil și logic ele nu au nicio legătură cu cele admise — în foarte multe cazuri sunt subiecte diferite. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorității pe ceea ce înseamnă plenul”, a explicat Barna.

Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susțină un amendament, în măsura în care el era necesar, în fața plenului și să aibă șansa de a convinge plenul.

„Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiției și acum pe chestiunea de funcționare a Parlamentului”, a spus Dan Barna.

Barna a menționat că luni a rămas ca inițiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent.

„Prin această modificare, PSD se gândește că, având controlul în comisii, plenul ar trebui să devină un instrument decorativ, care să ridice mâna automat. (…) Evident că este o modificare profund neconstituțională, pentru că elimină exact dreptul deputatului de a susține în fața plenului un amendament, exact motivul pentru care cetățenii își trimit un reprezentant în forul legislativ al statului. Evident că vom ataca la Curte dacă va exista această forțare pe care o văd foarte probabilă”, a încheiat deputatul USR.

Citeşte şi: Legile Justiţiei. PSD schimbă regulamentul: Amendamentele admise în comisie se votează la pachet în plen UPDATE

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.

„Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, se mai spune în document.

Inițiatorii invocă dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

„În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Perspectivă sumbră pentru România. Cum arată primul pachet de tăieri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări