USR: Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, este în situaţie de incompatibilitate. Vom sesiza ANI

USR va sesiza Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la situaţia ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, senatorul USR, George Dircă, susţinând că este vorba despre o situaţie de incompatibilitate.

09 aug. 2017, 11:37
USR: Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, este în situaţie de incompatibilitate. Vom sesiza ANI

Senatorul USR George Dircă a declarat, miercuri, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, se află în stare de incompatibilitate având în vedere participarea sa la şedinţa Biroului Permanent al Senatului. Astfel, USR intenţionează să se adreseze Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Ministrul Apărarii, Ţuţuianu, a fost prezent în Biroul Permanet pentru a asigura cvorumul, deşi legea ministerială interzice să deţii două funcţii simultane de conducere. Practic dumnealui e şi membru al Biroului Permanent al Senatului şi este şi ministru. E o situaţie de incompatablitate aici, iar cererea a va fi adresată către Agenţia Naţională de Integritate”, a spus George Dircă.

De altfel, senatorul a mai spus că USR va formula până la sfârşitul acestei săptămâni şi două plângeri care îl vizează pe Liviu Dragnea cu privire la modul în care a fost convocată sesiunea parlamentară extraordinară, una dintre plângeri urmând să fie făcută la DNA pentru abuz în serviciu, iar cealaltă plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fals intelectual şi uz de fals, transmite News.ro.

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, acuza, marţi, că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii spuneau că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu şi de a-l obliga să aleagă între demnităţi.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, întrebat despre cazul ministrului Ţuţuianu, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, deşi nu ar mai putea fi secretar al forului, afirma, marţi, că este clar un caz de incompatibilitate, însă nu a comentat şi motivele pentru care ministrul a fost lăsat să participe.

Potrivit Legii 161/2003, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului, inclusiv a funcţiilor din aparatul Parlamentului.