USR nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan, iar Elena Lasconi rămâne președinta partidului. Decizia Curții de Apel București

Elena Lasconi rămâne președinta partidului USR, iar formațiunea politică nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan. Este decizia Curții de Apel București, care a constatat nulitatea contestației USR împotriva deciziei BEC de interzicere a partidului să îi facă campanie lui Nicușor Dan.
Filip Stan
17 apr. 2025, 17:39
USR nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan, iar Elena Lasconi rămâne președinta partidului. Decizia Curții de Apel București
USR nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan, iar Elena Lasconi rămâne președinta partidului. Decizia Curții de Apel București

Elena Lasconi anunță, joi, că a câștigat în instanță, la Curtea de Apel București, procesul pe care îl are cu USR, partidul pe care îl conduce. Instanța a constatat nulitatea contestației USR împotriva deciziei BEC care interzicea partidului să îi facă campanie lui Nicușor Dan.

Elena Lasconi rămâne președintele USR. Partidul nu îi poate face campanie lui Nicușor Dan

„Am curaj să fac dreptate şi s-a văzut şi în acest caz. Adevărul a fost de partea mea. Nu a fost o luptă uşoară, dar a fost una necesară. Pentru mine, pentru oamenii care cred în mine şi pentru valorile democratice pe care le apăr. Nu putem să ne batem joc de democraţie, mai ales nu în USR, un partid care s-a născut din stradă, din atâta speranţă şi luptă pentru statul de drept”, a declarat preşedinta Elena Lasconi după pronunţarea hotărârii, potrivit unui comunicat oficial.

Citește și : Cutremur pe scena politică! Elena Lasconi vorbește despre ANULAREA alegerilor în mai 2025: „Toată responsabilitatea și tot hate-ul vor fi pe USR și pe Nicușor Dan”

‘Admite excepția lipsei calității de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată. Anulează cererea de chemare în judecată pentru lipsa calității de reprezentant. Cu recurs, în 5 zile de la pronunțare, ce se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată azi, 17.04.2025, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței’, se arată în decizia instanței.

Tot joi, Curtea de Apel București a respins o cerere depusă de liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, prin care acesta a contestat decizia dată de BEC prin care au fost șterse materialele de campanie cu Nicușor Dan, postate de USR pe Facebook.

Citește și : BEC, decizie BOMBĂ: USR nu poate face campanie pentru Nicușor Dan. Reacția dură a Elenei Lasconi: „O să fac toate demersurile și în justiție, și la AEP, și la BEC”

Potrivit BEC, atât timp cât USR a propus un candidat cu respectarea prevederilor legale, în persoana Elenei Lasconi, iar în materialul publicitar politic același partid ar face propagandă electorală în favoarea lui Nicușor Dan, ‘acest aspect se transpune într-o încălcare a dispozițiilor legale’, întrucât, prin susținerea acordată după expirarea datei de definitivare a candidaturilor unui alt candidat decât cel propus inițial, în fapt, USR, cu ignorarea acelorași dispoziții legale, face o nouă propunere de candidatură după expirarea perioadei de depunere a candidaturilor, ‘ceea ce este inadmisibil’.

USR consideră decizia BEC un „abuz grav”, prin care „se creează un precedent periculos și deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice”.

USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București

USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care ‘unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale’.

‘USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide asupra unei strategii politice. Mai mult, decizia de astăzi interzice și unui membru de partid să aibă propriile păreri politice. Partidele politice sunt expresia liberă a voinței cetățenilor care aleg să se asocieze și să acționeze politic în numele unor valori comune. Atât timp cât o decizie este adoptată în forurile statutare ale unui partid și nu încalcă Constituția, libertatea de exprimare nu ar trebui cenzurată. Vom face recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, având în vedere libertatea gândirii, a opiniilor și a dreptului la liberă exprimare. Practic, unor cetățeni care s-au asociat într-un partid li se interzice dreptul de a-și exprima voința politică în mod liber și de a decide pe cine susțin’, se arată într-un comunicat de presă remis joi de USR.

Potrivit sursei citate, acesta este un precedent periculos, iar dacă această decizie rămâne definitivă, orice președinte de partid ar putea acționa împotriva propriului partid, blocând decizii democratice luate în mod statutar de forurile de conducere.

‘Este clar – și pentru noi, și pentru tot mai mulți români – că un întreg sistem s-a pus în mișcare pentru a opri USR din a lua deciziile politice corecte în această perioadă dificilă. Prin decizia Curții de Apel de astăzi, prin promovarea ilegală de care beneficiază din partea PSD și PNL, prin reacția nemaiîntâlnit de promptă a AEP de a face verificări. Noi nu renunțăm. Vom contesta decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. E lupta pentru democrație și adevăr și pentru dreptul la libera exprimare a fiecărui român’, a declarat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări