USR PLUS nu-l vrea pe Ludovic Orban premier

Alianţa USR PLUS nu-l vrea pe preşedintele PNL Ludovic Orban premier al noului Guvern de după alegerile din 6 decembrie.

16 dec. 2020, 15:20
USR PLUS nu-l vrea pe Ludovic Orban premier

USR PLUS nu-l mai vrea pe Ludovic Orban premier. Conducerea USR PLUS a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că „un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.

Liderii USR PLUS reconfirmă susţinerea lor fie pentru Dacian Cioloș din partea USR PLUS, fie Florin Cîțu din partea PNL pentru funcţia de prim-ministru al noului Guvern.

„USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR.
Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.
Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, se arată într-un comunicat de presă al USR PLUS.

 

Ludovic Orban vrea să fie din nou premier – surse

Conducerea PNL se reuneşte în şedinţă de la ora 17 pentru a decide dacă îl vor retrage pe Florin Cîtu şi îl vor propune pe Ludovic Orban în functia de premier.

Şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL are loc în condiţiile în care aseara au fost scandal în Modrogan, după ce Orban i-a anunţat pe liderii PNL că vrea să fie din nou premier. Orban ar fi încercat să forțeze retragerea lui Florin Cîțu, iar ministrul Finanțelor a spus că nu renunță la nominalizare, decât dacă este retras prin votul Biroului Politic Național.

În acest moment, PNL este scindat în două tabere şi se anunţă o sedinţă extrem de tensionată.

Cum PNL, USR PLUS şi UDMR nu au ajuns la un acord în privinţa împărţirii funcţiilor şi formării Guvernului, iar USR PLUS face presiuni pentru obţinerea şefiei Camerei Deputaţilor dacă PNL va da premierul, Ludovic Orban vrea să fie el propunerea PNL de premier.

În aceste condiții, lui Florin Cîțu i s-ar fi oferit funcția de președinte al Senatului, au mai precizat sursele liberale.

Klaus Iohannis este dispus să-l accepte pe Ludovic Orban pentru funcția de premier

Președintele a afirmat că formarea unui nou Guvern se anunţă a fi un proces de durată deoarece negocierile dintre partide sunt încă în desfăşurare.

„Nu vom avea un Guvern înainte de Crăciun. Optimal ar fi să fie instalat noul Guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile durează, negocierile se mai și opresc. Nu cred că este bine să-i împingem prea tare de la spate pe politicieni, să nu se discute problemele sensibile și apoi să se rupă coaliția. Prefer să discute toate problemele și apoi să avem o coaliție care să guverneze foarte bine.”, a spus Klaus Iohannis, la Giurgiu.

Preşedintele a afirmat că, de regulă, prima oară se constituie noul Parlament, iar consultările sunt convocate ulterior. Din cauza pandemiei, Iohannis spune că au fost schimbate priorităţile.

„De regulă, după alegeri, prima dată se constituia noul Parlament şi abia după aceea am convocat consultări pentru formarea Guvernului. Acum, cum suntem în plină pandemie, am început mai repede consultările, dar sunt lucruri care durează.

Nu vreau să repetăm greşelile care s-au făcut în trecut. Nu vreau să avem discuţii în contradictoriu şi dăunătoare după formarea Guvernului. Vreau ca toate lucrurile să fie clarificate înainte de formarea Guvernului.

Partidele la noi sunt încă în etapa în care învaţă cum se negociază coaliţii, cum se negociază portofolii. De ce nu să spunem pe faţă, cum se negociază programe de guvernare”, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va accepta propunerea venită din partea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, fie că este vorba de Ludovic Orban, fie că este vorba despre Florin Cîțu.

”Eu aștept ca partidele să vină cu o propunere. Că este Orban, că este Cîțu, eu voi accepta propunerea partidelor. Nu știu ce negociază ei acolo. Da, asta am spus, dacă se formează o coaliție și îl va propune pe Ludovic Orban, atunci eu îl voi accepta”, a spus Klaus Iohannis.