USR va sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat că fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion va sesiza Comisia Europeană în legătură cu "decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem" pe judecătorul Cristi Danileţ. Totodată, deputatul USR Iulian Bulai va ridica această problemă, marţi, la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

14 dec. 2021, 12:33
USR va sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ

USR va sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ.

„Vom sesiza, şi colegul Stelian Ion lucrează deja la text, Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi. Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiţie este un atac grav şi un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraţilor independenţi. E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar”, scrie Dan Barna pe Facebook.

Liderul USR mai scrie că „ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în “liniștea” regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu”.
„Să ne dăm bătuți, să tăcem dezamăgiți, să abandonăm comod ar însemna că toți anii aceștia din urmă, cu toate speranțele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri și să ne înclinăm în fața abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că și-a tras țara la cheie.
NU, eu nu voi accepta asta, NU, USR nu va accepta asta”, a mai scris Dan Barna.

Potrivit acestuia, coaliţia de guvernare şi preşedintele României „trebuie să se delimiteze ferm” de astfel de „atacuri” înainte ca România să ajungă „pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcţionează”.

„Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiție este un atac grav și un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraților independenți. E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar.
Coaliția de guvernare și președintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcționează. O astfel de “evoluție” nu numai că afectează imaginea țării dar riscă, într-un final, să ducă și la grave pierderi financiare.
PSD, PNL și UDMR trebuie să înțeleagă că au de învins o pandemie, au de administrat economia, au de găsit soluții la nenumărate probleme. Nimeni nu a ieșit până acum câștigător dintr-un război pentru îngenuncherea justiției și nu Polonia este exemplul de urmat”, a mai scris Dan Barna.

Judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură pentru că s-a dat „ninja” pe Facebook

Judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Cristi Danileţ a fost sancționat pentru manifestările de pe rețelele de socializare, în baza art. 99 din Legea 303/2004. Judecătorul a fost găsit vinovat de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Judecătorul Cristian Danileţ, declaraţie şocantă: sunt doctori care nu intră în sala de operație fără să nu consume cannabis

După ce a apărut pe TikTok în piscină sau folosinf un nunceak pe plajă, Cristi Danileț susține că acțiunile sale publice nu au afectat imaginea justiției şi că va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.


loading...
Partenerii noștri