Utilizatorii din România plătesc, în medie, 34 de lei pe lună pentru internetul fix

Unul din doi români plătește, în medie, 34 de lei pe lună pentru serviciile de internet fix de acasă, iar în peste 80% dintre gospodării aceste servicii au fost achiziționate de la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicații electronice, conform rezultatelor unui studiu de piață al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, publicate joi.

17 sept. 2015, 10:07
Utilizatorii din România plătesc, în medie, 34 de lei pe lună pentru internetul fix

În funcție de valoarea facturilor plătite în fiecare lună de către utilizatorii de internet fix, datele oficiale arată că 47% dintre cei chestionați scot din buzunar între 31 și 50 lei, iar 34% au de plătit lunar între 20 și 30 de lei, în timp ce 11% dintre ei au o factură mai mică de 20 de lei.

Pe de altă parte, doar 8% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au semnat un contract care depășește 51 de lei/lună.

În 82% dintre gospodării, serviciile de internet fix au fost achiziționate de la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicații electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), suma plătită lunar fiind, în medie, de 70 de lei. Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o ofertă la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind și mai ușor de utilizat și de plătit.

Citeşte şi: Românii utilizează internetul fix de acasă pentru ştiri şi discuţii cu prietenii pe reţelele de socializare

Marea majoritate a respondenților (85%) se declară mulțumită de conexiunea de internet fix pe care o are de la furnizorul actual, 77% dintre aceștia apreciind că pot contacta cu ușurință serviciul clienți atunci când au probleme cu conexiunea. De asemenea, în ceea ce privește viteza contractată, la nivel național, 20% dintre gospodării au viteze sub 50Mbps, în timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps, cea mai frecvent întâlnită viteză contractată fiind de 100 Mbps. Potrivit Agerpres, peste o treime dintre respondenți (37%) au menționat că nu cunosc viteza maximă precizată în contract.

În mediul urban, 46% din gospodării au contractat viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% în mediul rural.

Totodată, conexiunile de internet fix din gospodării sunt utilizate, în medie, de aproximativ 2,5 persoane, valoare aproape egală cu cea a numărului mediu de membri ai unei gospodării. În plus, 40% dintre utilizatorii de internet fix utilizează și servicii de internet mobil (prin telefonul mobil/smartphone, stick USB sau tabletă), 13% dintre aceștia declarând că nu folosesc internetul mobil atunci când se află acasă.

Studiul de piață despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populației României a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eșantion de 1.469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani.