Va fi din ce în ce mai greu pentru români să meargă cu maşina prin Europa. Măsuri drastice luate în marile oraşe

Scandalul emisiilor poluante din 2015 a avut sau are urmări în mai multe ţări europene, unele dintre ele destinaţii uzuale pentru turiştii români. De exemplu, în Milano nu se mai poate circula cu maşini diesel Euro 3, în timp ce Madridul şi Parisul vor interzice din 2025 maşinile pe motorină. În Londra, șoferii care au maşini diesel mai vechi de 11 ani trebuie să plătească o taxă suplimentară.

22 iul. 2019, 10:18
Va fi din ce în ce mai greu pentru români să meargă cu maşina prin Europa. Măsuri drastice luate în marile oraşe

În Italia există limite permanente pentru traficul din regiunile Piemont, Lombardia, Veneto și Emilia Romagna. De la începutul anului, este interzisă circulaţia în weekend pentru maşinile diesel Euro3. Asta în timp ce în cursul săptămânii, restricţia se aplică în intervalul orar 7:30 – 19:30. În Milano, din 2020 nu se va mai intra cu Diesel Euro 4, din 2022 cu Diesel Euro 5 şi din 2025 cu Diesel Euro 6.

În Franţa s-a adoptat deja o lege prin care vânzarea de automobile pe benzină, motorină sau gaz va fi interzisă începând cu 2040. Planul este ca până în 2050 să nu mai existe automobile care folosesc carburanţi.

În fața poluării excesive, Londra a impus o nouă taxă. Proprietarii maşinilor pe benzină fabricate înainte de 2006 şi ai celor diesel de dinainte de 2015 vor plăti aproape 13 lire pe zi. Iar camioanele şi autobuzele vor fi taxate cu 116 lire.

În Madrid, unul dintre oraşele europene cu cel mai ridicat nivel de dioxid de azot, mii de oameni au ieşit în stradă după o decizie controversată a primăriei. Edilul a decis să nu-i mai amendeze pe şoferii care intră în centrul oraşului cu maşini care au un nivel ridicat de poluare. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a ameninţat statul iberic cu sancţiuni dacă nu respectă standardele de calitate a aerului.