VACANŢA 2020. UE şi-a deschis graniţele pentru cetăţeni din 15 ţări din afara Uniunii, unde putem pleca de la 1 iulie

Consiliul UE a adoptat, marți, o recomandare privind ridicarea graduală a restricțiilor temporare aplicate călătoriilor neesențiale care vin din afara blocului comunitar, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție. Restricțiile de călătorie ar trebui ridicate în cazul a 15 state, lista fiind revizuită și actualizată, când este cazul, o dată la două săptămâni.

01 iul. 2020, 06:36
VACANŢA 2020. UE şi-a deschis graniţele pentru cetăţeni din 15 ţări din afara Uniunii, unde putem pleca de la 1 iulie

Pe baza criteriilor și condițiilor stabilite în recomandarea Consiliului UE, de la 1 iulie, statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie la granițele externe pentru rezidenții următoarelor țări terțe:

– Algeria
– Australia
– Canada
– Georgia
– Japonia
– Muntenegru
– Maroc
– Noua Zeelandă
– Rwanda
– Serbia
– Corea de Sud
– Tailanda
– Tunisia
– Uruguay
– China, care trebuie să confirme că poate primi cetățeni ai Uniunii Europene.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: „Fără măsuri de relaxare de la 1 iulie”. Ce spune de valul al doilea

Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați drept rezidenți ai UE, în scopul acestei recomandări.

Lista nu include SUA, Brazilia sau Rusia.

Criteriile avute în vedere de Consiliu la conceperea listei de state terțe se referă la situația epidemiologică și măsurile de control, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerentele economice și sociale, potrivit comunicatului. Acestea se aplică cumulativ.

Condiţii de îndeplinit

În ceea ce privește situația epidemiologică, țările terțe aflate pe listă ar trebui să îndeplinească în special următoarele criterii:

– numărul de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile și raportate la suta de mii de locuitori aproape de sau sub media UE (înregistrată pe 15 iunie 2020);
– o tendință stabilă sau descrescătoare de cazuri noi în această perioadă, în comparație cu ultimele 14 zile;
– răspunsul general la COVID-19, luând în considerare informațiile valabile, inclusiv despre aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contactelor, controlul, tratamentul și raportarea, precum și încrederea în informații și, dacă e nevoie, media totală a scorului obținut respectând Regulile Internaționale de Sănătate. Informațiile furnizate de către delegațiile UE privind aceste aspecte ar trebui luate în considerare.

Reciprocitatea ar trebui de asemenea luată în considerare în mod regulat și de la caz la caz.

Pentru țările unde restricțiile de călătorie continuă să fie aplicate, următoarele categorii de persoane ar trebui exceptate de la aceste restricții:

– cetățenii UE și membrii lor de familie;
– rezidenții pe termen lung din UE și membrii lor de familie;
– cei care călătoresc pentru o nevoie sau un scop esențial, precum prevede recomandarea.

Statele asociate Spațiului Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elveția) fac de asemenea parte din această recomandare.

Recomandarea Consiliului UE nu este un instrument cu obligații legale. Autoritățile statelor membre sunt responsabile pentru implementarea conținutului acestei recomandări. Ele ar putea, în deplină transparență, să ridice doar progresiv restricțiile de călătorie către țările listate.


loading...