Vacanţa de vară 2022. Cine sunt elevii norocoşi care au scăpat deja de şcoală

Vacanţă de vară 2022 se ia mai devreme pentru elevii din clasele terminale, dar sunt deja elevi care au scăpat de teme încă de săptămâna trecută.

18 mai 2022, 13:14
Vacanţa de vară 2022. Cine sunt elevii norocoşi care au scăpat deja de şcoală

Vacanţa de vară 2022. Vineri, 13 mai, a fost ultima zi de şcoală din acest an pentru preşcolarii şi şcolarii din Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, respectiv Purcăreţi şi Strungari din comuna Pianu de Jos. În total, este vorba despre mai mult de o sută de copii care au plecat în vacanţă mai repede decât ceilalţi elevi din sistemul de învăţământ, cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. La fel, în toamnă, aceşti copii încep şcoala în data de 1 octombrie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.

Vacanţa de vară 2022. Luni, majoritatea copiilor şi-au făcut bagajele, împreună cu familiile lor, şi au început transhumanţa anuală. Tradiţia se păstrează de sute de ani şi presupune urcarea cu oile în pajiştile montane, unde vor rămâne până la toamnă.

Pentru câteva săptămâni vor poposi într-o zonă semi-alpină, după care vor urca în zonele înalte, pentru tot parcursul verii, la aproape 2000 de metri altitudine. Aproape fiecare familie din aceste sate are cel puţin o sută de oi. Hrănirea acestora ar fi imposibilă în sat, de aceea strămoşii oamenilor de aici au găsit soluţia transhumanţei. Drumul până la prima destinaţie este de 20 de kilometri, care trebuie parcurşi pe jos pentru a putea însoţi animalele.. Stânele înşirate una lângă cealaltă găzduiesc familiile de ciobani.

Viaţa la stână nu este deloc uşoară, iar copiii lucrează cot la cot cu adulţii. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânză. Aşa au trăit şi părinţii, şi bunicii acestora. Rareori un membru al familiei îşi face un rost departe de casă, în alt domeniu decât oieritul. Pentru părinţi, ar fi foarte greu să se descurce fără ajutorul copiilor. ”Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Fac de toate, chiar şi încheagă laptele pentru brânză. Se mai plâng că ar vrea vacanţă, dar aşa s-au obişnuit, cu animalele la păscut pe munte”, spune Ioan Jinar, locuitor din satul Loman, pentru alba24.ro.

Vacanţa de vară 2022. Când intră elevii în vacanţă în funcţie de profil

Vacanţa de vara 2022 va incepe mai devreme pentru clasele terminale. Elevii clasei a VIII-a vor lua vacanta la data de 3 iunie. Absolventii claselor a XII-a/a XIII-a vor termina semestrul al doilea la data de 27 mai 2022. In schimb, pentru ceilalti elevi clopotelul va suna pe data de 11 iunie.

Vacanţa de vară 2022. Calendar an școlar 2021-2022

Clasa a XII-a/a XIII-a încheie cursurile pe 27 mai

Clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie

Grupele de grădiniță și celelalte clase încheie cursurile pe 10 iunie

Învățământ liceal – Filiera tehnologică

Potrivit edupedu.ro, clasa a XI-a și a XII-a/a XIII-a termină cursurile pe 20 mai. Pentru elevii din acești ani este prevăzută și o perioadă de pregătire practică de 5 săptămâni, ce face ca numărul de săptămâni ale anului școlar să ajungă la 36.

Clasa a IX-a – 24 iunie

Clasa a X-a – 17 iunie

Când au loc probele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat

30 mai – 3 iunie: Înscrierea la evaluarea națională

3 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

14 iunie: Limba și literatura română — probă scrisă

16 iunie: Matematica — probă scrisă

17 iunie: Limba și literatura maternă — probă scrisă

23 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie: Depunerea contestațiilor

24 – 29 iunie: Soluționarea contestațiilor

30 iunie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendar Bacalaureat, sesiune iunie-iulie 2022

23 – 27 mai: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

8 – 9 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

9 – 10 iunie: Evaluarea competențelor digitale

13 – 15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

20 iunie: Limba și literatura română — proba scrisă

21 iunie: Proba obligatorie a profilului — proba scrisă

22 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării — proba scrisă

23 iunie: Limba și literatura maternă — proba scrisă

27 iunie: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

28 – 30 iunie: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Zile libere pentru angajați în 2022! Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile

Vacanţa de vară 2022. Anul școlar 2022-2023 va fi structurat pe module, adică vor dispărea cele două semestre. Tezele vor fi eliminate, elevii vor susține evaluări sumative la final și început de an. Noul an școlar va începe pe 5 septembrie.

”Este vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare de 6,7,8 săptămâni, cu module de repaus. În acest fel, putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România. Mai ales, propunerea agreată este ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată tuturor elevilor, şi preşcolarilor”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.