Vacanţă de vară de doar o lună pentru recuperarea pierderilor din pandemie

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu insistă cu scurtarea vacanţei mari: "Nu aş ezita să fac câţiva ani şcolari cu o vacanţă de vară de o lună, pentru recuperarea pierderilor din pandemie"

27 iun. 2021, 11:20
Vacanţă de vară de doar o lună pentru recuperarea pierderilor din pandemie

Vacanţă de vară s-ar putea reduce. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, afirmă că, în condiţiile în care elevii au înregistrat pierderi importate în ceea ce priveşte educaţia şcolară în pandemie, nu ar ezita să scurteze vacanţa de vară la o lună, pentru recuperarea acestora.

Daniel Funeriu, susţine idei precum aceea că elevii trebuie să studieze la şcoală mai multă materie, să meargă la şcoală mai multe zile şi avansează ideea că după pierderile înregistrate în pandemie, sistemul trebuie să facă „un marş forţat pentru a livra copiilor ceea ce ei au pierdut”.

Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021. Atenţie, nu se face rotunjire!
„Având în vedere pierderile din pandemie, noi acum trebuie să facem un marş forţat pentru a livra copiilor ceea ce ei au pierdut în această pandemie. Nu aş ezita să fac câţiva ani cu o vacanţă de vară de o lună. Ar fi o măsură greu primită de profesori şi înţeleg acest lucru, dar prima noastră datorie este faţă de elevi. Deci as scurta la o lună”, a afirmat Daniel Funeriu duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

El susţine că România este una dintre ţările europene cu cea mai lungă vacanţă de vară şi cea mai scurtă perioadă a anului şcolar, dând exemplul altor ţări în care anul şcolar este considerabil mai lung.

Ultima zi de şcoală în 2021. Structura anului școlar 2021-2022
Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 – vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Fost ministru al Educaţiei: Nu e nimic rău cu meditaţiile/ Există însă ceva toxic: meditaţii date copilului de la clasă.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, afirmă că experienţa sa academică în ţări de pe mai multe continente i-a demonstrat că „nu e nimic rău” în ceea ce priveşte meditaţiile date de către profesori elevilor, însă arată că în România problema o reprezintă faptul că profesori dau meditaţii unor elevi de la clasele la care predau. El cataloghează fenomenul drept „o promiscuitate cu care trebuie să terminăm”. Funeriu avansează ideea unor „vouchere pentru meditaţii” pentru copii din familii cu posibilităţi financiare reduse.

„Asta este o ipocrizie cu meditaţiile, vă spun. Mi-am început cariera universitară în Franţa. Am continuat conducând cercetări în Statele Unite, în Japonia, în Germania. În toate aceste ţări sistemele de meditaţii sunt foarte dezvoltate. Meditaţia este atunci când profesorul livrează cunoaştere copilului. (…)  Şcoala sigur că poate să livreze un anumit număr de conţinuturi, alţi copii au nevoie de mai multe conţinuturi performanţă, alţii pentru remediale. Deci, meditaţii se dau peste tot în această lume. Japonia are poate cel mai dezvoltat sistem de meditaţii. Nu e nimic rău cu meditaţiile. Există  însă ceva toxic: meditaţii date copilului de la clasă. Asta este o toxicitate a meditaţiilor, să meditezi copilul de la clasă, eventual ca să-i dai o notă mai mare, să meditezi copilul de la clasă pentru că ai predat aşa, mai pe scurt ca să-ţi faci un fond de comerţ, ca să ai clientelă. Asta este o promiscuitate cu care trebuie să terminăm”, a afirmat Daniel Funeriu în emisiunea Insider  Politic, la Prima Tv.
El susţine că „inamicul nu este profesorul care livrează cunoaştere copilului”, ci faptul că îşi meditează copilul de la clasă, atunci când acest lucru se întâmplă.

Fostul ministru se pronunţă pentru „scoaterea la lumină a meditaţiilor” şi legiferarea acestor situaţii.  „Eu aş da vouchere pentru meditaţii, celor care au mai puţini bani le-aş da nişte vouchere care să poată fi folosite pentru a plăti nişte profesori care le livrează cunoaştere. (…) Dăm vouchere pentru tablă, maşini, chestii de-astea, dar nu dăm vouchere pentru cunoaştere”, afirmă fostul ministru.

„Programa României este bună, problema nu este programa, problema este modul în care programa e livrată. Programa este suficientă livrarea ei se face în funcţie de calitatea profesorului: în unele locuri bine, în alte locuri mai puţin bine. Esenţa schimbărilor din educaţie în acest moment nu sunt legi, nu sunt construcţii”, consideră Funeriu.