Vacanţe 2021. Noi reguli de intrare în Turcia şi Grecia pentru turiştii români

MAE informează că, potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile turce, persoanele care sosesc în acest stat pot fi supuse, în mod aleatoriu, unei testări moleculare tip PCR.

01 iun. 2021, 20:45
Vacanţe 2021. Noi reguli de intrare în Turcia şi Grecia pentru turiştii români

Vacanţe 2021. Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile turce au revizuit condiţiile de intrare în Republica Turcia, în contextul pandemiei de COVID-19, noile măsuri intrând în vigoare marţi, 1 iunie.

Astfel, potrivit noilor măsuri, accesul pe cale rutieră, aeriană şi maritimă pe teritoriul Republicii Turcia este permis persoanelor care sosesc din România şi care prezintă unul dintre următoarele documente: rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, sau al unui test rapid antigen efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Republica Turcia; un document emis de autorităţile statelor de domiciliu care atestă faptul că persoanele care sosesc în Republica Turcia au fost vaccinate împotriva COVID-19 şi că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării); un document oficial care atestă că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Şapte ţări din UE au lansat portalul de verificare pentru certificatul digital privind Covid
Vacanţe 2021 MAE informează că, potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile turce, persoanele care sosesc în acest stat pot fi supuse, în mod aleatoriu, unei testări moleculare tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuată de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Republica Turcia.

Toate celelalte măsuri adoptate de autorităţile turce rămân în vigoare şi pot fi consultate la pagina de internet: http://www.mae.ro/node/51937.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.79.40 şi ale Consulatului General al României la Istanbul: +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 şi Consulatului General al României la Izmir: +90 232 4650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Turcia (+90.532.318.17.26), Consulatului General al României la Istanbul (+90 533 5420695) şi Consulatului General al României la Izmir (+90 530 4150077).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro şi www.mae.ro şi informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

Marea Britanie se află în pragul celui de-al treilea val de coronavirus. Un consilier al guvernului recomandă amânarea ridicării restricţiilor

Vacanțe 2021 în Grecia. Ce condiții sunt pentru românii care vor să meargă în insulele grecești

În cazul Greciei, o destinație aleasă inclusiv de turiștii români pentru vacanța de vară, MAE a precizat că se mențin toate măsurile de prevenție și izolare socială până la 7 iunie, noi dispoziții urmând a fi anunțate în funcție de evoluțiile situației epidemiologice.

Potrivit MAE, cetățenii statelor UE, deci și turiștii români, pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră, pe cale rutieră, prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea, respectiv pe cale aeriană, prin orice aeroport, dacă prezintă un test negativ, o adeverință de vaccinare sau un document care atestă trecerea prin boală. O persoană vaccinată are la dispoziție toate cele trei opțiuni, în timp ce una vaccinată are doar două.

„De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat. Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei”, mai notează MAE.

MAE notează că persoanele vaccinate pot intra în Grecia dacă „prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză”.

MAE a explicat că persoanele nevaccinate pot intra pe teritoriul elen dacă „prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen”. O altă opțiune este să prezinte „o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă”.

MAE a menționat că „măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 5 ani”.