Vacanţe elevi 2024. Ce se întâmplă cu cele 5 module, specialiştii în educaţie cer mai puţine zile libere

Marian Staș, specialist în politici educaționale și principalul promotor al ideii de Școli-pilot – a vorbit pentru Gândul, despre perspectivele școlii românești la început de 2024. Expertul în educație a punctat că, poate nu întâmplător, prima zi de cursuri din noul an, a debutat luni cu un protest al copiilor, care acuză ministerul de încălcarea dreptului la transport gratuit.

09 ian. 2024, 18:36
Vacanţe elevi 2024. Ce se întâmplă cu cele 5 module, specialiştii în educaţie cer mai puţine zile libere
Cum sunt organizate cele cinci module ale anului şcolar 2023-2024. Câte vacanţe vor avea elevii, prima este programată foarte repede!

Vacanţe elevi 2024. Potrivit lui Marian Staș în momentul de față, „diagnosticul” în ceea ce privește sistemul de învățământ românesc este unul deloc optimist.

Mai exact, susține interlocutorul Gândul, „România secolului XXI NATO-UE funcționează cu un model educațional feroce comunist, blocat în paradigma lui comunistă.”

În plus, aruncând o privire pe structura anului școlar 2024, nu putem să ocolim o întrebare esențială și anume dacă sunt vacanțele lungi și dese, cheia marilor succese, ținând cont de metehnele societății românești?

Raportat la acest subiect, Maria Staș consideră că modularizarea este mai degrabă contraproductivă  în loc să fie productivă, explicând că mecanisme de genul ăsta – care îndesesc numărul de pauze – nu fac decât să adauge componente de randament scăzut la începutul și la sfârșitul modulelor.

Expertul în educație susține că nu are nicio problemă cu perioadele dese de vacanță – care pot fi binevenite – cu condiția „să decuplezi instantaneu și să cuplezi instantaneu”,  fără să se piardă timp în detrimentul pregăturii elevilor.

Mai exact, explică specialistul în educație, „în ultima oră de curs din fiecare modul, toți copiii sunt la școală și atunci se închid mediile, nu cu o săptămână înainte.”

„Cred că este al doilea an de module și poate că ar mai merge de văzut încă un an, dar una peste alta, în momentul de față pe ceea ce înseamnă cultura noastră a românilor, tind să cred mai degrabă că modularizarea este contraproductivă în loc să fie productivă. Sigur că este un argument în legătură cu ceea ce înseamnă odihna – alternarea acestor perioade, ceea ce în esență nu este rău – doar că acest lucru funcționează într-o cultură cu mecanisme de autoreglare de integritate foarte bune.

Or la noi, societatea funcționează fix invers! Cum pot să șmecheresc cât mai bine? Pe de altă parte, este în cultura acestei nații o inerție colosală, așa că argumentul că până începe, n-ajunge bine și se termină – mai sunt vreo două săptămâni în mijloc – și tragem heblu cu o săptămână înainte, încheiem și medii etc. Și este cât se poate de plauzibil, pentru că asta este natura românului. Dacă el nu este nu mâna întoarsă la spate, păstrând ghilimelele de rigoare, nu funcționează de bună voie.
Or mecanisme de genul ăsta, care de fapt îndesesc numărul de pauze, nu fac decât să adauge inerțial componente de randament scăzut la începutul și la sfârșitul modulelor. Exact, din motivul pe care-l discutam. Eu nu am o problemă, este foarte frumoasă vacanța de schi și toate celelalte, cu condiția să decuplezi instantaneu și să cuplezi instantaneu.

Adică, în ultima oră de curs din fiecare modul toți copiii sunt la școală și atunci se închid mediile, nu cu o săptămână înainte. Iar în prima oră de curs, după vacanță, la începutul noului modul, toată lumea este în priză și face ce are de făcut. La noi așa ceva la români, hai să fim serioși! Prin urmare, cred că în momentul de față, acest tip de proces este contraproductiv educațional, pentru că scade foarte mult randamentul și în același timp reduce foarte mult perioada de lucru serios”, explică expertul contactat de Gândul.

Expertul în educație mărturisește că este revoltat de faptul că nu a văzut un proiect serios în educație, care să pornească cu cap și cu coadă și să nu fie lăsat de izbeliște.

 

Vacanţe elevi 2024 pe judeţe. Harta vacanţei de schi pe judeţe

Vacanţă schi elevi 2024 pe judeţe. Potrivit structurii anului școlar 2023-2024 se vor întoarce în bănci pe 8 ianuarie. În total, elevii au avut 16 zile libere pentru sărbătorile de iarnă. Urmează în ianuarie Ziua Pirnicpatelor Române, de asemenea liberă, pentru ca în februarie să vină vacanţa de schi.

Harta vacanțelor mobile din lunile februarie – martie 2024, câte o săptămână decisă de fiecare Inspectorat Școlar (ISJ / ISMB) în parte, a fost publicată încă din luna august de Ministerul Educației pe Facebook. Cele mai multe județe au ales a treia săptămână din februarie pentru această vacanță mobilă care desparte modulul 3 al anului școlar de modulul cu numărul 4.

Amintim că, la fel ca anul școlar 2022-2023, și anul acesta școlar va avea o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație, alții o numesc „vacanță de schi”. Această vacanță „mobilă” face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar: modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

Încă o zi liberă. Elevii NU merg joi la cursuri. Structura anului şcolar rămâne cu cinci module şi vacanţa de schi din februarie

Mai precis, a doua săptămână din februarie a fost aleasă de două județe, a treia săptămână – de 25 de județe și Municipiul București, iar ultima săptămână – de 14 județe, conform hărții publicate de Ministerul Educației.

În perioada 12 – 18 februarie 2024, două județe au ales vacanța de schi. Este vorba de Bistrița-Năsăud și Satu Mare.

Vacanţă schi 2024. Elevii și profesorii din 25 de județe și Municipiul București vor avea vacanța „mobilă” din 19 până în 25 februarie.

Săptămâna 26 februarie – 3 martie a fost aleasă de 14 inspectorate școlare: Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea, se arată pe harta cu datele centralizate de la Inspectoratele școlare.

Harta detaliată pentru fiecare judeţ, pe edupedu.ro

Prima zi de cursuri din anul 2024 este luni, 8 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Elevii și profesorii merg la școală până vineri, 9 februarie, 16 sau 23 februarie 2024, când vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de la un județ la altul, potrivit structurii anului școlar 2023-2024 pe care o puteți consulta mai jos, alături de calendare pentru fiecare județ, care se pot descărca în calculator/telefon.

Acest modul care începe luni, 8 ianuarie, după două săptămâni de vacanță începute pe 22 decembrie 2023, are o durată diferită în fiecare județ, decisă de inspectoratele școlare încă de anul trecut din august. În funcție de cum a fost poziționată vacanța de schi, din februarie, modulul 3 durează 6, 7 sau 8 săptămâni și influențează și durata modulului 4 de cursuri.

Vacanţa de schi 2024. Elevii revin la şcoală pe 8 ianuarie, dar o nouă vacanţă vine imediat. Ce alte zile libere sunt în ianuarie

Mai exact, copiii de grădiniță, elevii și profesorii din Bistrița-Năsăud și Satu Mare au vacanță de schi între 12 și 18 februarie.

Elevii și profesorii din 25 de județe și Municipiul București vor avea vacanța „mobilă” din 19 până în 25 februarie. Județele sunt: Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vrancea, Sălaj.

Săptămâna 26 februarie – 3 martie 2024 a fost aleasă de 14 inspectorate școlare: Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.

De luni, 19 februarie, 26 februarie sau 4 martie 2024, elevii și profesorii se întorc la școală pentru modulul 4 care durează până pe 26 aprilie inclusiv când, pentru două săptămâni, este vacanța de primăvară, în timpul căreia sunt sărbătorile pascale pentru creștini.

Anul școlar 2023-2024 este structurat astfel:
Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;

Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanță de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;

Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;

Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Spre deosebire de acest an școlar, „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.

Art. 4. — (1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică.