Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

Florin Cîţu susţine că în România nu se vor folosi aşa-numitele certificate verzi care să permite persoanelor vaccinate să meargă în vacanţe sau la evenimente cu public.

05 apr. 2021, 12:31
Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul speră, totodată, că de la 1 iunie să se renunţe la majoritatea restricţiilor anti-pandemie.

Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

„În niciun caz. Românii vor merge în vacanţă fără certificat. În România nu se va aplica. De aceea avem acest comitet interminister, pentru a asigura că sunt reguli care se vor respecta, dar fără certificat”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă decizia referitoare la aşa numitele paşapoarte de vaccinare este definitivă, deşi comisarul european Adina Vălean a susţinut ideea certificatelor verzi, inclusiv pentru aceesul la evenimente cu public, premierul a răspuns: „Vom agrea cu operatorii economici şi le vom respecta. Fiecare ţară îşi va alege propriile metode de a-şi deschide economia.”

Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, ”pentru a nu pierde vara”.

Data limită de 19 mai pentru paşaportul de vaccinare a fost avansată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marţi, la Madrid, cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

”Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă. ”Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat el, citat de EFE.

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor ”dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”. Paşaportul de vaccinare va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

Citeşte şi: Turism pe bază de vaccin. Spania şi Grecia insistă pentru emiterea de certificate de vaccinare, Israelul introduce deja „paşapoartele verzi”