Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România. Ciucă: Avem tot ce ne trebuie

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, luni, că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID în România începând cu data de 27 decembrie şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers.

21 dec. 2020, 10:36
Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România. Ciucă: Avem tot ce ne trebuie

Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România, a anunţat premierul interimar Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă a lansat şi un nou apel către români de Crăciun să respecte regulile de distanţare şi protecţie pentru a limita răspândirea COVID-19.

„Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Şi, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a declarat Nicolae Ciucă, prezent la inaugurarea Punctului mobil de colectare de plasmă convalescentă de la Spitalul de Urgenţă ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, realizat în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională.

Pe 26 decembrie, România urmează să primească prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Am putea deschide şcolile la sfârşit de martie, început de aprilie”

 

Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România. Cine sunt primele persoane vaccinate

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că este posibil ca primele persoane din România care vor fi vaccinate să fie din diferite categorii de personal medical, medici, asistente, brancardieri etc.

„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical şi personalul din domeniul asistenţei sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unităţi medicale care vor primi primele doze de vaccin.

Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuţios, pentru că este un moment care se doreşte a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel naţional, ci la nivel european. Se doreşte realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare ţară, se doreşte crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.