Vaccinarea obligatorie a medicilor şi asistenţilor, validată în Franţa. Consiliul Constituţional aprobă strategia anti-COVID a lui Emmanuel Macron

Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea prin care este implementat permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical. Acestea sunt principalele două măsuri din strategia anti-COVID-19 promovată de preşedintele Emmanuel Macron care a scos mii de oameni în stradă.

05 aug. 2021, 19:18
Vaccinarea obligatorie a medicilor şi asistenţilor, validată în Franţa. Consiliul Constituţional aprobă strategia anti-COVID a lui Emmanuel Macron

Franţa a dispus vaccinarea obligatorie a medicilor şi asistenţilor, în condiţiile creşterii numărului de infecţii cu COVID-19 în ţară. Începând din 21 iulie, a intrat în vigoare permisul sanitar pentru ca francezii să poată avea acces în „spaţiile de recreere şi de cultură” în care există mai mult de 50 de persoane. Aceştia trebuie să prezinte fie un test COVID-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală.

După dezbateri aprinse timp de şase zile, deputaţii şi senatorii francezi au votat  extinderea permisului sanitar începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Deputaţii de stânga au contestat, însă, legea la Consiliul Constituţional, garantul respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa. Parlamentarii au denunţat o generalizare „disproporţionată” a acestui permis sanitar, care a marcat „mai multe abateri de la principiul egalităţii”.

În schimb, judecătorii constituţionali francezi au ajuns la concluzia că permisul sanitar rezultă dintr-o „conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii, într-o decizie crucială pentru implementarea prevăzută pentru ziua de luni a acestui dispozitiv creat de Guvernul francez, notează sursa citată.

Citeşte şi: Vaccinarea devine obligatorie pentru personalul sanitar din Ungaria. De când intră în vigoare

Vaccinarea obligatorie a medicilor şi asistenţilor, validată în Franţa. Se aplică şi permisul sanitar, cu anumite excepţii

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptaţi până pe 30 septembrie.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, motivând în special că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 timp de 10 zile nu este „necesară, adaptată şi proporţionată”.

Mai mult, Consiliul Constituţional a respins şi dispoziţiile privind întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru. Aceştia consideră că există „o diferenţă de tratament” faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

Proteste în Franţa din cauza permisului sanitar. Mii de oameni, în stradă

Permisul sanitar este tot mai mult contestat în Franţa, unde peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat în întreaga ţară weekendul trecut, în plină perioadă a concediilor.

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a publicat pe reţelele de socializare, în special pe Instagram şi TikTok, o serie de explicaţii despre vaccinurile anti-COVID-19.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a contagiozităţii sporite a variantei virale Delta.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Medicul Adrian Marinescu nu vrea vaccinare obligatorie anti-COVID. „Funcţionează ca un bumerang. S-ar putea să obţii efectul invers”


loading...