Vaccinarea se extinde în centrele MApN. Ce categorii de români se pot imuniza „peste rând”

La noile centre se pot vaccina şi alţi salariaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi membrii familiilor acestora.

08 mart. 2021, 20:40
Vaccinarea se extinde în centrele MApN. Ce categorii de români se pot imuniza „peste rând”

Vaccinarea se extinde în centrele MApN. Senatul a adoptat luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă 7/2021 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Astfel, conform proiectului legislativ, unităţile sanitare din reţeaua proprie a Ministerului Apărării Naţionale pot organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcţionează în interiorul acestora sau în unităţi militare, în condiţiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin hotărârea Guvernului 1.031/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Finanţarea acestor centre se asigură prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

„La centre se pot vaccina şi alţi salariaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi membrii familiilor acestora”, mai arată un amendament admis al raportului comisiei de specialitate.

De asemenea, conform unui alt amedament admis, plata personalului medico-sanitar, a registratorilor medicali din centrele de vaccinare împotriva COVID-19, precum şi cea a medicilor de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate se va realiza pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul etapelor a II-a şi a III-a de vaccinare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei 3/2021.

Senatul a votat ca prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 43.458 de doze de vaccin, dintre care 32.500 – Pfizer, 6.314 – AstraZeneca şi 4.644 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

CNCAV arată că 38.284 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 5.174 de persoane.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.870.244 de doze unui număr de 1.212.502 persoane, dintre care 554.760 cu o doză, iar 657.742 şi cu doza a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 112 de reacţii adverse, 5 de tip local şi 107 de tip general. De la începutul imunizării, s-au înregistrat 6.161 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Virgil Musta avertizează: „În Timişoara a început să circule tulpina din Anglia, care este mult mai contagioasă”