Vaccinații și cei trecuți prin boală, protejați de Omicron. Cherecheș: „Doza 3 devine extrem de importantă”

Expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, susţine că vaccinarea anti-Covid-19 și anticorpii produşi de corp după trecerea prin boală protejează faţă de Omicron. De asemenea, expertul UBB spune că administrarea dozei 3 de vaccin, doza booster, joacă un rol extrem de important în protejarea în faţa bolii.

08 dec. 2021, 09:32
Vaccinații și cei trecuți prin boală, protejați de Omicron. Cherecheș: „Doza 3 devine extrem de importantă”

Vaccinații și cei trecuți prin boală sunt protejați de Omicron, a anunţat expertul în sănătate publică al Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș.

„Vești bune – vaccinarea și infecția naturală anterioară ne protejează de omicron (nu complet, dar suficient). Studiul făcut pe vaccinul Pfizer arată o scădere a eficacității vaccinului, dar protecția rămâne – omicron nu a reușit să evadeze imunologic partea bună este că omicron încă folosește receptorii ACE2, la fel ca celelalte tulpini de SARS-CoV-2, ceea ce îl face vulmerabil la anticorpi.

Citeşte şi: Interdicțiile de circulație noaptea și măștile de protecție în spațiul deschis, eliminate. Magazinele, deschise până la 22:00!

În protecția contra Omicron, devine o chestiune de număr de anticorpi – doza a 3-a devine extrem de importantă la 6 luni după doza 2 sau infecție naturală (ca o modalitate de stimulare a numărului de anticopi circulanți). Primul studiu finalizat, disponibil în câteva zile și pe medRxiv- https://sigallab.net”, a anunțat expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Citeşte şi: Octavian Jurma anticipează că noul val de Omicron va genera valul 5 şi peste 40.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie