Vaccinul anti-Covid, recomandat sau nu femeilor însărcinate?

Vaccinarea anti-Covid în România este în desfășurare, iar de astăzi încep programările pentru persoanele din Etapa a II-a de vaccinare. În cazul lor, vaccinarea va începe de pe 18 ianuarie.

15 ian. 2021, 13:24
Vaccinul anti-Covid, recomandat sau nu femeilor însărcinate?

Informații privind vaccinul anti-Covid în cazul femeilor însărcinate

Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.

Vaccinul anti-Covid, recomandat sau nu femeilor însărcinate?

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).

Alăptarea

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.

Fertilitatea

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Mai multe informații găsiți AICI.

Citiți și

Programare vaccinare anti-Covid. Iată care sunt pașii de urmat pentru a te programa online

Prospectul vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna. Ce reacţii adverse poate avea şi pentru cine nu e recomandat

Condiția prin care persoanele neincluse în a doua etapă de vaccinare se pot imuniza. Anunțul făcut de Raed Arafat


loading...